Gündem ‘Kozmik Oda’da telekulak davası

‘Kozmik Oda’da telekulak davası

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Arınç’a suikast iddiasıyla 2009’da başlatılan ‘Kozmik Oda’ soruşturmasının takipsizlikle sonuçlanmasının ardından Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A.’nın avukatıyla yaptığı görüşmeleri usulsz şekilde dinleyen iki polis hakkında dava açıldı...

‘Kozmik Oda’da  telekulak davası


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla 2009’da başlattığı ve 2015’te takipsizlikle sonuçlandırdığı “Kozmik Oda” soruşturmasının ardından iki polis hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. Savcılığın, şüphelilerden Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A.’nın, avukatı Süleyman Ayhan’la yaptığı görüşmeleri kanuna aykırı olarak kayda alan Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli iki polis hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladığı anlaşıldı.
Ankara’nın Çukurambar semtinde Arınç’a suikast düzenleneceği iddiasıyla 2009’da Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli subay ve astsubaylar hakkında “suikast” ve “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlarından başlatılan soruşturma, devlet sırrı bilgilerin bulunduğu iki kozmik odada günlerce süren aramalarla devam etmişti. 2015 yılında tamamlanabilen soruşturma sonucunda, şüpheliler hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verilirken, “devlet sırrı” bilgilerin Genelkurmay dışına çıkarılarak ifşa edilmesiyle ilgili Anayasal Düzene Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yeni bir soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma sürerken, sürpriz bir gelişme yaşandı.
İki polis hakkında iddianame
Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Karabay, “Kozmik Oda” soruşturmasında hakkında takipsizlik kararı verilen dönemin Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A.’nın avukatı Süleyman Ayhan ile yaptığı telefon görüşmelerini kanuna aykırı olmasına rağmen kayda alan TEM şubede görevli iki polis hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 21 Mayıs 2015’te hazırlanan iddianamede, şüpheliler İbrahim Fıçıcı ve Mahmut Şahin’in Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli oldukları belirtildi. İki şüphelinin, “Kozmik Oda” soruşturmasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 22 Aralık 2009 tarih ve 2009/7839 karar sayılı iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması kararının uygulanması sırasında, şüphelilerden Yusuf A.’nın avukatı olan Ayhan ile 1 Ocak 2010 ile 10 Mart 2010 tarihleri arasında yaptığı 8 ayrı telefon konuşmasını, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135/3. maddesindeki, “Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir” düzenlemesine aykırı olarak kayda aldıkları belirtildi.
Çözüp dosyaya koydular
Şüphelilerin bu kayıtları 10 Mart 2010, 2 Haziran 2010, 14 Haziran 2010 ve 18 Ağustos 2010 tarihli ses kayıt çözüm tutanağı haline getirdikleri ve soruşturma dosyasına ekledikleri kaydedilen iddianamede, “Kozmik Oda” soruşturması sırasında durumun farkedilmesi üzerine ses kayıtlarının ve tapelerinin imha edildiği ve imhaya dair 12 Kasım 2014 tarihli tutanak düzenlendiği belirtildi. İddianamede, 21 Mayıs 2015 tarihinde verdiği ifadesinde şüpheli İbrahim Fıçıcı’nın, müşteki Süleyman Ayhan’ın hakkında teknik takip uygulaması yapılan Yusuf A.’nın avukatı olduğunu bilmediğini, telefon konuşmasından avukat müvekkil ilişkisini belirlemesinin de mümkün olmadığını, suçlamaları kabul etmediğini söylediği aktarıldı. Şüpheli Mahmut Şahin’in aynı ifadeyi verdiği belirtilen iddianamede, şöyle denildi:
“Şüpheliler İbrahim Fıçıcı ve Mahmut Şahin’in CMK hükümlerine göre imha edilmesi gereken veri niteliğinde olan müştekiye ait telefon konuşmalarını kayda almak/kayda aldıktan sonra imha etmemek suretiyle müsnet suçu işledikleri anlaşılmıştır.”
2 polis hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame kabul edilirse şüphelilerin yargılanmasına başlanacak.