Gündem Kredi kartıyla, taksitle kurban satın alınır mı? Banka kredisiyle kurban kesilir mi?

Kredi kartıyla, taksitle kurban satın alınır mı? Banka kredisiyle kurban kesilir mi?

28.07.2020 - 12:12 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte, kurbanlık alımları da hızlandı. Peki, kredi kartıyla, taksitle kurban alınır mı? Banka kredisi ile kurban kesilir mi? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kurban kesimi ile ilgili sorulara yanıt verdi.

Kredi kartıyla, taksitle kurban satın alınır mı Banka kredisiyle kurban kesilir mi

Kredi kartıyla kurban kesilir mi? Taksitle kurbanlık alınır mı? Banka krediyle kurban kesilir mi? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından kurban alımı ile ilgili sorulara yanıt verildi.

Haberin Devamı

KREDİ KARTIYLA KURBAN SATIN ALMAK CAİZ Mİ?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

BANKA KREDİSİYLE KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban kesmek, âkil (akıl sağlığı yerinde), bâliğ (ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

Haberin Devamı

İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. (Bkz. Bakara, 2/275-279; Müslim, Müsâkât, 105, 106; Ebû Dâvûd, Büyû’, 4). Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir.

TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR Mİ?

Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.