Gündem ‘Krizin başlangıcı 15 Temmuz'dur'

‘Krizin başlangıcı 15 Temmuz'dur'

17.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Habertürk’te kaABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un 30 Mart’ta Türkiye’ye gelmek istediğini belirtti.

‘Krizin başlangıcı 15 Temmuzdur

Çavuşoğlu, “Kendisini misafir etmek istediğimizi de söyledim. Sayın Cumhurbaşkanımız da bir aksilik çıkmazsa kabul edecek. Aynı şekilde de Sayın Başbakan’a söyledik” dedi. Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan krize ilişkin, “Bu iki ülke arasındaki dostluğa sığar mı? Bunun bir izahı yoktur. Nazi döneminde bile böyle bir uygulama olmamıştır. Vur emri! Bu savaş nedenidir. Ne için yapıyorsun bunu? Hollanda’nın iç işlerine mi karıştık? Askeri üssüne mi girdik? Gözünü böyle kan bürümüş” dedi. Çavuşoğlu, “Bu kadar iki yüzlülük olmaz. Hollanda yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız olacak. AB ile ilişkilerimizde ciddi bir kriz var. Ve bu krizin başlangıcı da 15 Temmuz’dur. Şimdi vize serbestisi olmayacaksa göç anlaşmasını da iptal edebiliriz. Bu Yunanistan adalarına geçenleri geri almayacağız demektir. Mültecilerileri silah olarak kullanmıyoruz. 3 anlaşma imzalamışız. Ya hepsi uygulanır, ya da hiçbiri uygulanmaz” dedi.
‘Hükmedemezsiniz’
Çavuşoğlu, Antalya’da yaptığı konuşmada ise Hollanda’daki seçimlere ilişkin şunları söyledi: “İşte Hollanda’da seçim bitti. Aldıkları oylar birbirine yakın, yüzde 17’ler, yüzde 20’ler, böyle birçok parti ama bir bakıyorsun sosyal demokrat ile faşist Wilders arasında da fark yok, hepsi aynı kafa. Nereye varacaksınız, Avrupa’yı nereye götürüyorsunuz, Avrupa’yı çökertmeye başladınız. Avrupa’yı uçuruma götürüyorsunuz. Yakında Avrupa’da din savaşları da başlar. Eskiden savaştılar. Avrupa’nın tarihini aç, önlerine koy. Bir gram utanma varsa birbirlerinin yüzlerine bakamazlar Avrupalılar. Avrupa o eski günlere gidiyor.”
Çavuşoğlu, “Türkiye 2 milyarın ümmetidir. Artık Türkiye ile nasıl ilişki kuracağınızı öğreneceksiniz, hükmedici konuşmalardan vazgeçeceksiniz. Adam gibi konuşursunuz, ricacı olursunuz. Otururuz konuşuruz, iş de, siyaset de yaparız” dedi. l AA