Gündem KÜÇÜK AKBABANIN SEYRÜSEFERİ

KÜÇÜK AKBABANIN SEYRÜSEFERİ

25.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Kuzey Doğa Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, uydu cihazı takılarak doğaya bırakılan akbaba sayısı üçe çıkarken, kuşlardan biri 3 günde 305 kilometre yol katetti

KÜÇÜK AKBABANIN SEYRÜSEFERİ

Türkiye’de soyu tehlike altındaki küçük akbabaları koruma amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başlattığı proje çerçevesinde, Aras kıyısında yakalanan ilk küçük akbaba, güneş enerjisiyle çalışan sinyal cihazı takılarak “TR03 Aras” kod adı verilip 18 Ağustos’ta doğaya bırakıldı. Daha sonra “TR02 Arpaçay” kod adı verilen ikinci, “TR03 Iğdır” kod adı verilen üçüncü akbaba aynı cihazla doğaya bırakıldı.
Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Uzman Biyolog Emrah Çoban, güneş enerjisiyle çalışan uydu cihazı sayesinde nesli tükenmekte olan küçük akbabalar hakkında bilgi sahibi olacaklarını söyledi.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu da şu bilgileri verdi: “Iğdır’ın Tuzluca ilçesi civarında beslenen ilk akbabamız Aras, 3 günde 305 kilometre yol kat ederek, daha şimdiden önemli bilgiler edinmemizi sağladı. Ümidimiz, bu uydu takip projesi sayesinde Iğdır’ın küçük akbabalarının yaşamlarını daha iyi anlayarak, onların Türkiye’de daha iyi korunmasını sağlamak. Bu türün yuvaladığı Arpaçay Kanyonu ve Aras vadisi korunmaya alınmalı.”