Gündem Kulp'ta 'Ne mutlu Türküm' yazısı kaldırıldı

Kulp'ta 'Ne mutlu Türküm' yazısı kaldırıldı

04.05.2014 - 15:00 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'dan sonra Kulp ilçesi girişindeki tabelada yazan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısı kaldırıldı.

Kulpta Ne mutlu Türküm yazısı kaldırıldı

Belediye Eşbaşkanı Metin Dinar, yazının kaldırılma gerekçesini, "Halkın yüzde 99'u Kürt, tepki vardı kaldırdık" sözleri ile dile getirdi.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da 1980 askeri darbe döneminde yapılan ve üzerinde şehrin simgesi karpuzun yer aldığı 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının kaldırılması Kulp ilçesinde de hayata geçirildi. İlçenin Turgut Özal Mahallesi Muş-Diyarbakır yolu üzerinde bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' tabelasının kaldırılması için belediye itfaiye aracı kullanıldı. 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının bulunduğu tabelası boyandı. Tabelanın boyanması sırasında bazı vatandaşlar fotoğraf çekti.

Tabelanın boyanmasını Milliyet'e değerlendiren Belediye Eşbaşkanı Metin Dinar, barış sürecine uygun çalışma yaptıklarını ve halktan gelen istek doğrultusunda tabelanın boyandığını söyledi.

Dinar, "Kulp'un yüzde 99'u Kürt. İlçede Türk olarak sadece memur ve polisar arkadaşlar var.Halktan tabelaya karşı tepki vardı. Talep üzerine tabelayı kaldırdık. Uygulama barış sürecine de uygun düştü. Seçim çalışmaları döneminde halka söz vermiştik. Halkın isteğini yerine getirdik" dedi.

Haberin Devamı

Boyanan tabelaya Türkçe, Kürtçe ve Zazaca üç dilde 'Kulp'a hoş geldiniz' diye yazacağız" dedi.

Valilik olumlu yanıt vermişti

Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, Valilik yakınlarındaki Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazının kaldırılması için 17 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne başvuruda bulunmuştu. Karaman, başvurusunda, tabelanın 12 Eylül 1980 askeri darbenin ürünü olduğunu belirterek, demokratikleşme paketi ile bir çok düzenleme yapıldığını ve bu tabelanın da paket kapsamında kaldırılması gerektiğini savunmuştu.

Karaman, dilekçesinde, 'Demokratikleşme olarak nitelenen tüm çabalara rağmen halen mensubu olduğum 2 milyon Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına 'Ne mutlu Türk'üm diyene' şeklinde hitap eden bir resmi anlayış ürünü olan bu yazının muhafazası anti demokratik olup Büyükalp Caddesi Vilayet Kavşağı'nda yer alan bu yazının silinmesini veya tabelanın kaldırılmasını saygılarımla talep ederim' demişti.

Başvurunun olumlu sonuçlanması üzerine Diyarbakır Yenişehir semtindeki "Ne Mutlu Türküm Diyene" tabelası kaldırılmıştı.