Gündem ‘Kumpaszedeler’in esaret günleri

‘Kumpaszedeler’in esaret günleri

18.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Balyoz Davası'ndan Şubat 2011’de tutuklanan, 32 ay tutuklu kaldıktan sonra 9 Ekim 2013 tarihinde Yargıtay 9. Daire kararı ile tahliye edilen emekli Kurmay Albay İkrami Özturan, askerlik sonrasında yaşamını sanat çalışmaları ve yazarlığa adadı.

‘Kumpaszedeler’in esaret günleri

MERT İNAN İstanbul - Musuki ve Sanat Derneği Kurucu Başkanlığı ile Güzel Sanatlar Merkezi Kurucu Sanat Yönetmenliği görevlerini sürdüren Özturan, Balyoz kumpas davasının 11. yılı münasebetiyle “Bir Özgürlük Davasının 11. Yılı” başlıklı sergiyi hayata geçirdi.

Haberin Devamı

'Acılar sevinçler ortak'

Kadıköy'de ziyarete açılan sergi, Özturan’ın bire bir yaşadıklarının yan sıra Balyoz kumpas mağdurlarının başına gelenlere de ışık tutuyor. Özturan’ın NATO karargahında görev yaptığı yıllarda tanıştığı meslektaşlarının kendisine yolladığı İngilizce mektupların da yeraldığı sergide, Özturan’ın cezaevinde yaptığı tablolar da ilk kez görücüye çıktı. Sergiye ilişkin bilgi veren Özturan şunları söyledi: “Aslında bu sergi sadece şahsımın cezaevinde yaşadığı süreci değil, 11 yıl önce 365 kişinin el birliği ile yazdığı mücadeleyi anlatıyor. Kumpas mağdurlarının yaşanmışlıkları, acıları, sevinçleri ortaktı. En büyük gücümüz masumiyetimizdi ve masumiyetimizi sanatsal sergi üzerinden anlatmak istedim. Bu sergiyi Ahmet Yavuz, Feyyaz Öğütçü, Ferhat Çolpan, Bora Serdar, Ergün Balaban ve diğer tüm mağdurların sergisi olarak da düşünebilirsiniz.”

Yazarlar