Gündem Kuraklıkta bahar yağmuru umudu

Kuraklıkta bahar yağmuru umudu

04.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mart ayında yağışların yüzde 53 arttığını belirten Tarım Bakanlığı’na göre nisan, mayısta yağışlar düzenli ve yeterli olursa tarımsal kuraklık yaşanmayacak.

Kuraklıkta bahar yağmuru umudu

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Baharın yağışlı geçmesi tarım sektöründe umudu artırdı. Bu durum Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal kuraklıkla mücadeleye yönelik hazırladığı “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı”nın mart ayı risk değerlendirme raporuna da yansıdı.

Haberin Devamı

‘SORUN YOK’

Risk değerlendirme komitesinin hazırladığı raporda, 2022-2023 tarım yılı şubat-mart ayında; hububat ekili alanlarda bölgelere göre değişmekle birlikte buğdayın kardeşlenme ve sapa kalkma döneminde olduğu, Türkiye genelinde yağış yetersizliğinden söz edilebileceği ancak tarımsal kuraklık açısından bir sorun olmadığı vurgulandı.

Özellikle Türkiye geneli mart ayı yağışlarının 80.2 milimetre olduğu, bu durumun aynı dönem uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 53 artış gösterdiği, bir önceki yılın mart ayı dikkate alındığında ise artışın yüzde 8.2 olduğu tespit edildi. Nisan ve mayıs yağışlarının düzenli ve yeterli miktarda olması durumunda tarımsal kuraklığın yaşanmayacağı öngörülüyor.

İŞLEMESİZ TARIM

Tarım Bakanlığı’nın tarımsal kuraklıkla mücadele stratejisindeki bazı hedefler ise şöyle:

*Kuraklığa dayanıklı ve iklime uyumlu hububat çeşitleri geliştirilerek bunların kullanımının yaygınlaştırılması.

*Daha az su tüketen, su kullanım etkinliği yüksek endüstri bitkileri geliştirilmesi.

*Kuraklığa dayanıklı çayır-mera yem bitkilerinin geliştirilmesi.

Haberin Devamı

*Toprak sağlığının korunması ve topraktaki suyun muhafaza edilmesi adına toprak işlemesiz tarım, azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim sistemlerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması.

*Çayır ve meralara kuraklığa dayanıklı bitki tohumlarının doğrudan ekim sistemi ile ekilmesi.

*Orta Anadolu’da küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. Bu kapsamda Merinos ve Akkaraman geliştirme projeleri yürütülüyor.

*Orta Anadolu’da büyükbaş hayvancılıkta iklim değişikliğine uyumlu hayvan varlığının arttırılması ve gerekli dönüşümün sağlanması. Anadolu Esmeri geliştirme projesi örnek verilebilir.

BURDUR’DA İÇME SUYU SIKINTISI

Son yıllarda su varlığının önemli kısmını kaybeden Burdur Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu yıl yağış düşüklüğüyle, gölü besleyen kaynaklar da azaldı. Kuraklık riskinin önemli boyuta ulaştığı gölde, su seviyesinin yarıya yakını yitirildi. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, başta Burdur Gölü olmak üzere çevredeki diğer göllerdeki kuraklığın yanı sıra kentte bu yıl içme suyunda önemli sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, “Şehrimizin içme suyunda yetersizlik başladı. Vatandaşımızı tasarrufa zorlamayı düşünüyoruz” dedi. -DHA