GündemKurum: İnsanlık son dönemeçte

Kurum: İnsanlık son dönemeçte

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İklim Şûrası’nda konuşan Bakan Kurum, ‘Gidişatı değiştirebileceğimiz son 10 yılımız var ve bu fırsatı değerlendirebilecek son nesil de biziz" dedi.

Kurum: İnsanlık son dönemeçte

 

Meltem Güneş / KONYA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, küresel iklim değişikliğinde gelinen tabloya dikkat çekerek, "Manzara şunu söylüyor; insanlık olarak son dönemeçteyiz. Gidişatı değiştirebileceğimiz son 10 yılımız var ve bu fırsatı değerlendirebilecek son nesil de biziz" dedi. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde yol haritasını belirleyecek İklim Şûrası, dün Konya’da başladı. Kurum, Şûra'yı açış konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

İKLİM GÖÇLERİ: Şehirlerimiz; sıcak hava dalgaları, meteorolojik afetler, kuraklık, su stresi gibi sayısı ve çeşidi her geçen gün artan olumsuzluklarla savaşıyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, yangınlar, kuraklık ve diğer faktörler nedeniyle iklim göçleri başlıyor. Öyle ki; 2050 yılına kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştireceği öngörülüyor. Bu büyüklükteki iklim göçleri; birçok ülkenin demografik yapısını değiştirecek, çözümü güç birçok sorunu beraberinde getirecektir. Hiçbir devlet tek başına, bu sosyal patlamaları, bu dev afetleri durdurabilme gücüne sahip değildir.

KRİTİK EŞİK: Dünyanın önünde çok kritik bir eşik var. O da küresel ısınmayı 1.5 derece sınırında tutabilmektir. Şu an artış 1.2 derece, önlem alınmazsa 2 santigrat dereceye çıkma riski var. 1.5 derece hedefi için küresel emisyonların 2030 yılında yüzde 45 azaltılması, 2050 yılında ise net sıfıra ulaşması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmanın yolu, tüm ülkelerin 2030 yılına kadar her yıl yüzde 7,6 azaltım yapmasından geçiyor. Çözüm; güçlü, adalete dayalı bir işbirliğini tesis etmek ve topyekûn seferberlik ruhunu kuşanmaktır.

Haberin Devamı

RİSKİMİZ YÜKSEK: Küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk durumu yüksek ülkeler arasındayız. Konyamızda obrukların sayısı 600’ü aşmış durumda. Maalesef; Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan Hakkâri Cilo dağındaki 20 bin yıllık Cilo buzulları her geçen gün biraz daha eriyor. Marmara Denizi'nde müsilaj problemi hâli hazırda olmasa da, risk devam ediyor.

YOL HARİTASI ZAMANI: Cumhurbaşkanımız BM Genel Kurulu’ndaki tarihi konuşmasında; 2053 Karbon Nötr hedefimizi ve Yeşil Kalkınma Devrimini dünyaya duyurdular. Şimdi zaman, yol haritamızı ve öncelikli politikalarımızı belirleme zamanı. Şûramızda oluşan ortak kanaate göre yıl sonuna kadar Ulusal Katkı Beyanını ve Uzun Dönem Strateji ve Eylem Planımızı hazırlayıp, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasına sunacağız. 

PAYI ARTIRMALIYIZ: OECD’nin tahminlerine göre, 2030'a kadar enerji, ulaştırma, su ve telekomünikasyon altyapısı için küresel çapta yılda ortalama 6,3 trilyon dolar tutarında yatırım gerekmekte. İklim dostu yatırımların ekonomideki payını artırmak için 'Türkiye Yeşil Faaliyet Standartlarını' tanımlamamız gerekiyor. 

Haberin Devamı

İKLİM KANUNU: Türkiye’nin acilen kapsamlı bir İklim Kanunu’na ihtiyacı var. Mücadelede topyekûn bir seferberliği ortaya koymamız şart. Bu noktada, şuramızın üzerine düşen görev; belediyelerimizi daha etkin kılmak için gerekli yasal düzenlemeleri ve finans problemlerinin çözümünü sağlayacak fikirleri; tüm açıklığıyla ortaya koymalarıdır."

‘Yeşil üniversiteye biz de lojistik destek veririz’

Şura’daki Gençlik Oturumu’na katılan Bakan Kurum, “209 üniversitemizden gelen iklim elçileri, ben de 210’uncu abileri, kardeşleri olarak iklim değişikliği ile mücadelenin öncülüğünü tüm Türkiye’de yapacağız” dedi. Kurum, “Üniversiteler için iklim değişikliği rehberi hazırlamak isteriz, bunu YÖK’ün desteği ile hazırlayabilmemiz mümkün mü?” sorusuna, “Mümkündür, bura ‘Yeşil Üniversite, iklimle uyumlu üniversite istiyoruz’ dersiniz. Kararların üniversitelerde uygulanmasına yönelik strateji planı hazırlayabilirsiniz, biz lojistik desteği veririz” yanıtını verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler