Gündem ‘Kusursuz fırtına’nın içinde sürükleniyor!

‘Kusursuz fırtına’nın içinde sürükleniyor!

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kendi yaptığı tekne ile tek başına Kanada’dan yola çıkan ve Kuzey Buz Denizi’nde buzullar arasında sıkışan Gürsoy, şimdi de Atlas Okyanusu’nun ortasında fırtınayla mücadele ediyor

‘Kusursuz fırtına’nın içinde sürükleniyor



Kanada’daki bir liseden motor-mekanik öğretmeni olarak emekli olduktan sonra Aldura botlarını icat eden Erkan Gürsoy, 1991’de kendi yaptığı 16 metre boyundaki Barış adlı teknesiyle dünyanın etrafını dolaşan 7. Türk olmuştu. Daha zorlu bir yolculuğa geçtiğimiz Haziran ayında çıkan Gürsoy, kendi yaptığı ‘Altan Girl’ adlı 8 metrelik alüminyum teknesiyle Alaska açıklarında buzulların arasında sıkışmış, ABD sahil güvenliğinin gemisi USCG Healy tarafından kurtarılmıştı. Ardından güneye yönelen 67 yaşındaki Gürsoy, Grönland ile Kanada arasındaki Kuzey Batı Geçidi’ni tek başına geçen en yaşlı denizci ünvanını aldıktan sonra Atlas Okyanusu’na girdi. Türkiye’ye ulaşmayı hedeflayan cesur denizci Atlas Okyanusu’nda yaklaşık 20 gün sakin havada yelken açtıktan sonra 12 Ekim’de fırtınaya yakalandı.
Yardımı geri çevirdi
Teknenin yelken donanımı şiddetli rüzgâra karşı koyamadığı için okyanusta sürüklenmeye başlayan Gürsoy, hemen Birleşik Krallık Sahil Güvenliği ile iletişime geçti. Sahil Güvenlik biriminin, fırtınanın 19 Ekim’de etkisini yitireceğini ve Altan Girl’ün bu tarihten sonra normal seyrine geçebileceğini söylemesi üzerine Gürsoy yardım talebinde bulunmadı.
Fırtınanın azalmasıyla normal rotasına dönmeyi planladığını belirten Gürsoy, “İrlanda’ya 500 mil kala fırtınaya yakalandım. Yardıma gelebilecek birimlere haber verdim ama henüz tehlike yok” diye konuştu.