GündemKuzguncuk Bostanı yeşil kalacak

Kuzguncuk Bostanı yeşil kalacak

16.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki Kuzguncuk Bostanı’nın yapılaşması durduruldu. Kuzguncuklular, Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiatı Koruma Kurulu kararıyla rahatladı

Kuzguncuk Bostanı yeşil kalacak

İstanbul’da 150 yıllık tarihiyle kent içinde yeşil kalan ender yerlerden olan Kuzguncuk Bostanı’nın yapılaşması durduruldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 16 bin metrekare arazinin yapılaşmasını engellemek için yaklaşık 20 yıldır mücadele eden Kuzguncuklular, Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiatı Koruma Kurulu kararıyla rahatladı. Kurul, bostanın mimari yapısının bir özel okul yapılmasına uygun olmadığını belirtti.
İlk tapu kayıtları Sultan Mehmet Reşat döneminden kalan Kuzguncuk İlia’nın Bostanı, 23 yıl içinde 5 kez yapılaşma tehdidine girmişti. Son tapu sahibi Rum İspiro Şoro’dan 1977’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen 16 bin 445 metrekare yeşil alan uzun yıllar bostan olarak kullanılmıştı. Rum İspiro Şoro’nun oğlu İlia Şoro’dan dolayı Kuzguncuk halkı tarafından İlia’nın Bostanı olarak anılan alana 1990’dan beri çeşitli amaçlarla bina yapılması için girişimler yapılıyordu. Kuzguncuk’un semt olmasında büyük öneme sahip bostanda, Kuzguncuk halkı yıllarca şenlikler düzenleyerek, şehrin tam ortasında herkesin kullanabileceği bir ağaçlık alanın korunmasını sağlamıştı.
Kuzguncuk Bostanı’nın yeşil kalması için etkinlikler düzenleyen halk, bostanda resim sergileri açtı, organik tarım yaptı, şenlikler düzenledi. 2012 yılında geliştirilen bir projeyle bostana özel okul yapılması amaçlanınca Kuzguncuklular tekrar harekete geçti.

Mücadele sonuçlandı
Özel okul projesine karşı çıkan mahalle halkının girişimleri sonucu, Anıtlar Kurulu projeyi onaylamadı. Fakat 2013 başında Anıtlar Yüksek Kurulu projeyi onaylayınca, mahalle halkı birlik olarak son aşama olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiatı Koruma Kurulu’na başvurdu. Bakanlıktan gelen cevap, Kuzguncuk Bostanı’nın yeşil kalacağını müjdeledi. Bakanlık bostanın mimari yapısının özel okul yapılması için uygun olmadığını belirterek projeyi reddetti.
Kuzguncuklular Derneği’nden Aydan Sayın, “Kazandığımız zafer aslında tüm İstanbul’a örnek olmalıdır. Şehrin yeşil kalan son yerleri çeşitli yöntemlerle betonlaştırılmaya çalışılıyor. Fakat, bilinçle ve inatla mücadelemiz sonucu bostan yeşil kalacak” dedi. Kuzguncuk Mahallesi Muhtarı Faik Kaptan ise, mahallede okul ihtiyacı olmadığını, tam aksine yeşil alan eksikliğinin çok hissedildiğine dikkat çekti.

KEŞFETYENİ
Vasiyet davası görüldü Tuğçe Tayfur yine durmadı!
Vasiyet davası görüldü Tuğçe Tayfur yine durmadı!

Cadde | 30.04.2025 - 17:50

Ferdi Tayfur'un vasiyetnamesinin açılması davasının ikinci duruşması Muğla'nın Marmaris ilçesinde gerçekleştirildi. Dava sonrası Ferdi Tayfur'un kızı Tuğçe Tayfur'dan imalı paylaşım geldi.

Yazarlar