Gündem ‘LANET’İ BOZDU TARİHE GEÇTİ!

‘LANET’İ BOZDU TARİHE GEÇTİ!

09.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şampiyonluğu İngilizler tarafından ‘zafer’ olarak karşılanan Murray’e artık ‘tarih yazan çocuk’ deniliyor. İngiliz basınının neredeyse ‘kahraman’ ilan ettiği tenisçi gazetelerin gözbebeği oldu

‘LANET’İ BOZDU TARİHE GEÇTİ

Tam bir yıl önce Britanya’nın ev sahipliğini yaptığı Grand Slam’lerin en prestijlisi Wimbledon’da ‘yerli’ bir tenisçinin onlarca senedir süren ‘lanet’i kırarak kupayı kaldırdığı sahneyi görmek için merkez korta kilitlenmişti... 1938’de ‘tavşan’ lakaplı Henry Wilfred Austin’in oynadığı maçtan sonra erkekler finalini bile göremeyen Britanya, 2012’de tüm umudunu 25 yaşındaki İskoç raket Andy Murray’e bağladı.
1936’da Gottfried von Cramm’i yenerek şampiyon olan Fred Perry’nin zaferinin ardından Grand Slam’de şampiyon çıkaramayan Britanyalılar 3 saat 24 dakika süren zorlu mücadeleyi gözlerini kırpmadan izledi. Murray o maçta, tam 16 Grand Slam kazanarak tenis rekorlarını alt üst eden raket Roger Federer’in karşısına çıktı. Ancak maçın sonunda Britanya’nın tarih yazma umutları suya düştü. İskoç rakibini 4-6, 7-5, 6-3 ve 6-4’lük setlerle yenen Federer, o gün Murray’nin hayatını değiştirecek bir ana imza attı.

Gözyaşlarına boğuldu
Maç sonunda kortta mikrofonu eline alan Murray, soğukkanlı görünümüne zıt düşen bir halde gözyaşlarına boğuldu. “Antrenörüm ve ailemin oturduğu locaya bakamayacağım, çünkü bakarsam yeniden ağlamaya başlayacağım” derken merkez kort ve Britanyalılar da onunla beraber ağladı. İşte o an, Murray’nin önceki gün Wimbledon finalinde Sırp raket Novak Djokovic’i 3-0 alt etmesini sağladı. Bir yıl önce gözyaşlarını tutamayan Murray, Britanya’nın nefesini tutarak beklediği ‘tarihi’ yazdı. Tam 77 yıl sonra Britanyalı bir raket Wimbledon şampiyonu oldu.
Murray merkez kortta ağladığı o günden itibaren maçlara psikolojik olarak daha sıkı bir şekilde hazırlanmaya başladı. Önceki günkü maçtan sonra, 2012’de Federer karşısındaki yenilgisini hatırlatan Murray, “O maç benim için dönüm noktasıydı” diyerek bazı yenilgilerin zaferlerin kapısını açtığına kanıt oldu.

‘Tarih yazan çocuk’
Zaferi İngilizler tarafından büyük mutlulukla karşılanan Murray artık İngiltere için ‘tarih yazan çocuk’. Basının neredeyse kahraman ilan ettiği Murray, İngiliz gazetelerinde manşete taşındı. Independent, ‘Muhteşem Murray’, Daily Telegraph, “77 yıldan sonra bekleyiş sona erdi”, Guardian ve Independent da “Şampiyon”, Times da “Tarih yazan çocuk” başlıklarını attı.

Haberin Devamı

‘Hayatımın en iyi günü’

Zaferinden sonra BBC’ye konuşan Murray kazandığı maç için, “Hayatımın en iyi günüydü” dedi. Murray, “Omuzlarımdan yük kalktı. Yılların yorgunluğu bu maçla kayboldu. Wimbledon tenisin zirvesi. Kariyerimin en zor oyunuydu” dedi.

Katliamdan kurtulmuştu

Başarılı tenisçi 8 yaşındayken cinayetlere tanık olmuştu. Geçmişte hakkında asık suratlı olduğuna dair yorumlar yapılan Murray 1996’da İskoçya’daki Dunblane ilkokulunda 16 öğrenci ve bir öğretmenin öldüğü katliamdan saklanarak kurtulmuştu. Olay geniş yankı uyandırmıştı.

İskoçya’da da kutlama yapıldı

Murray’nin İskoçya’da doğduğu yer olan Dunblane’de kutlamalar yapıldı. Maç boyunca İskoçlar gayda çaldı. Murray’nin kazandığının belli olduğu sırada maçtaki İskoçya bölgesel hükümeti başbakanı Alex Salmond’ın İskoçya bayrağı açması ise eleştirildi.