Gündem Lezzetli aşure nasıl yapılır?

Lezzetli aşure nasıl yapılır?

30.04.2018 - 10:00 | Son Güncellenme:

Tadına doyum olmayan ve her damak zevkine uygun aşure tarifimiz tüm özel günlerinizde vazgeçemeyeceğiniz bir tarif. Yöresel bir lezzet olan aşure tarifimizi severek yapacaksınız ve sonucu tüm ailenizle birlikte keyifle tadacaksınız. Aşure yapımına geçmeden önce bilinmesi gereken püf noktasından bahsedelim.

Lezzetli aşure nasıl yapılır

Püf Noktası

Haberin Devamı

· En çok merak edilen konu nohut ve fasulyelerin önceden haşlanmış olarak kullanmak doğru olur mu? Bu soruya yanıt olarak önceden haşlanmış nohut ve fasulyeleri kullanmakta sorun yoktur.

· Buğdayı mutlaka iki su ile yıkamalısınız. Böylece buğday kara suyunu bırakacaktır. Siyah suyunu bırakan buğdaya sonradan su ekleyerek aşure yapımına geçebilirsiniz.

· Tarifimizde süt bulunduğu için eklemek istemeyenler sütü tariften çıkarabilirler.

· Tarifimizi uygularken sıcak suyunuz her zaman hazırda beklesin. Kıvamı isteğe göre ayarlarken sıcak suya ihtiyacınız olacaktır.

· Aşurenizin şeker oranını ayarlamak için aşurenizde bir kısmını soğutarak tatmanız şeker tadını daha iyi almanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Malzemeler

· 500 gram buğday

· 1 su bardağı nohut

· 1 su bardağı pirinç

· 1 çay bardağı kuru üzüm

· 10 adet kadar kuru kayısı

· 10 adet kuru incir

· 1 su bardağı fındık

· 1 adet elma

· 1 adet portakal

· 4 adet karanfil

· 1 su bardağı sıcak su

· 1 su bardağı süt

Servis İçin

· 1 adet nar

· 1 su bardağı ceviz içi

· 1 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı

Öncelikle buğdayı bol su ile yıkayalım ve daha sonrası derin bir tencereye alalım. Üzerine bir parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyelim ve orta ateşte haşlamaya bırakalım. Ayrı bir tencereye yıkadığınız nohut ve fasulyeleri ekleyerek sıcak su ile haşlayalım. Bol suda yıkadığımız kuru kayısı ve kuru incirler küçük küçük doğrayalım ayrı kaplara alarak su ilave edelim ve haşlayalım. Saplarını ayıkladığımız kuru üzümleri ayrı bir kaba alalım ve üzerine su ekleyerek haşlayalım.

Elmayı eşit parçalar şeklinde olacak şekilde soyalım ve küp küp doğrayalım. Bol su ile yıkadığımız portakalları da elmalarla eşit olacak şekilde doğrayalım. Suyun içerisine nişastasını bırakmaya başlayan buğdayı kontrol edelim ve dibinin tutmaması için karıştıralım. Haşladığımız nohut ve fasulyeleri buğdaya ekleyelim. Aşurenin ham malzemeleri aynı tencerede harmanlanmaya başladı. Bu işlem sırasında tencereye 5 su bardağı sıcak su daha ekleyelim. Daha sonra haşladığımız tüm malzemeleri süzerek tenceremize alalım. Tüm malzemeyi 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. İçerisine karanfil ve fındığımızı da ekleyelim.

Haberin Devamı

Sütümüzü aşureden bir parça alarak ılıtalım ve tenceremize ekleyelim. 30 dakika pişmeye bırakalım. Aşure malzemelerinin pişip pişmediğini kontrol etmek için bir kase alarak tadına bakalım. Aşure süslemek için nar ve kuş üzümlerini de ayıklayalım. Servis kâselerimize aşurelerimizi koyalım ve üzerine nar tanelerini, ceviz içi ve tarçın ekleyerek ikram edelim. Şimdiden afiyet olsun.