Gündem Lice'de olaylar çıktı: 2 ölü

Lice'de olaylar çıktı: 2 ölü

08.06.2014 - 08:27 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kalekol yapıldığı gerekçesiyle eylem yapan gruba asker müdahale etti. Çıkan olaylarda ilk bilgilere göre, 2 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 4 kişi de yaralandı yaralandı. Olaylar diğer illere de sıçradı

Licede olaylar çıktı: 2 ölü

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde karakol inşaatını protesto eden ve şehirlerarası karayolunu ulaşıma kapatan göstericilere askerin müdahalesi sırasında silahla vurulan en az 2 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 4 kişi de yaralandı. Olayın duyulmasıyla birlikte Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde gece boyunca eylemler yapıldı. İstanbul Okmeydanı’nda ise bir belediye otobüsü yakıldı.

Haberin Devamı

Lice’de karakol ve baraj inşaatına karşı yaklaşık 15 gündür eylemde olan gruplara polis ve askeri birlikler bir süredir müdahale ederek ulaşıma kapatılan yolları açıyor, daha sonra göstericiler tekrar yol kapatma eylemi yapıyordu. İlçedeki gerginlik dün had safhaya vardı.

Silahlar kullanıldı

Lice’nin Abalı mevkiinde dün akşam saatlerinde askeri birlikler karayolunu ulaşıma kapatan gruplara müdahale etti. Göstericiler de molotof ve havai fişeklerle güvenlik güçlerine karşılık verdi. Göstericilerin silah da kullandığını iddia eden asker silah kullanınca en az 2 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de kurşunla yaralandı.Lice Belediye Eşbaşkanı Harun Erkuş, boynundan vurulan Ramazan Baran isimli 24 yaşındaki genç ile 45 yaşındaki Hacı Baki adlı kişinin kaldırıldıkları Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde hayatlarını kaybettiklerini söyledi. Erkuş, köylülerden alınan bilgiye göre iki kişinin daha olayda yaşamını yitirdiğini öne sürdü. HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, kitleye ateş açılması sonucu ölenler arasında bir de kadının olduğunu, çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Otobüs yakıldı

Lice’den gelen ölüm haberiyle birlikte Diyarbakır, Cizre ve Şırnak başta olmak üzere birçok il ve ilçede gösteriler yapıldı. Şırnak’ta yüzlerce kişi oturma eylemi yaptı. Polisin tazyikli su ve gazlı müdahalesi sonrası çatışma çıktı. Polis ekipleri sık sık anons yaparak, göstericilerin evlerine dönmelerini istedi. Cizre’nin Nusaybin Caddesi’nde toplanarak Sur Mahallesi’ne kadar yürüyen gruptan bazıları ise yolu trafiğe kapattı. Cizre’de de polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Olaylar İstanbul’a da sıçradı. Okmeydanı, Kadıköy ve Gazi Mahallesi’nde sokağa dökülen kalabalıklar polisle çatıştı. Okmeydanı’nda molotof isabet eden bir belediye otobüsü yandı.

Valilikten ’’Lice’’ açıklaması

Açıklama Diyarbakır Valiliği, Lice’de güvenlik güçlerine yapılan silahlı saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “07.06.2014 günü saat 18.00 sıralarında Diyarbakır-Bingöl karayolunun güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yapılan silahlı saldırı sonucu çıkan çatışmada 2 saldırgan yaralanmıştır. Askeri helikopter ile Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan saldırganlardan 1’i yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Diğer saldırgan ve yaralanan 1 askerin tedavisi sürmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gerekli soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca konu idari yönden de takip edilmektedir” denildi.