Gündem Liselilerin alzheimer ilacı projesine ödül

Liselilerin alzheimer ilacı projesine ödül

11.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 28’incisi düzenlenen ve fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki yetenekli lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara özendirmeyi amaçlayan Uluslararası Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. 15 ülkeden 90 projenin yer aldığı yarışmada liseli gençler, yapay kemikten erken zatürre teşhisine kadar birbirinden önemli bilimsel projelerle yarıştılar.

Liselilerin alzheimer ilacı projesine ödül

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri Zeynep Dilara Balkan ile İbrahim Mert Kotbaş ise Alzheimer hastaları için ilaç projesiyle yarışmanın biyoloji alanında ikinci oldu. Projelerini Alzheimer hastası olan dedelerinden yola çıkarak yaptıklarını ifade eden öğrenciler, projelerini şöyle anlattılar: “Alzheimer ilaçlarının hastalara büyük zarar verdiklerini gördük. Biz de yan etki çıkarmayacak ve daha etkili olan bir ilaç geliştirdik. İlacımız hem daha etkili hem de daha kolay bulunabilecek. Üstelik yerli.”

Haberin Devamı

Bilgisayar üzerinden simülasyonlar için Bahçeşehir Üniversitesi’nden Serdar Durdağı’yla çalıştıklarını, laboratuvar aşaması için de Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Mustafa Şentürk’le çalışmak üzere Ağrı’ya gittiklerini söyleyen öğrenciler, “Projenin ilaç olma süreci uzun bir süreyi alacak. Önümüzde çok uzun bir yol var. Örneğin hayvanlar üzerinden deney yapılmalı. Yaptığımız testler sonucunda başarılı olduğuna inanıyoruz. Sponsor bulabilirsek projemizi ilerletmek istiyoruz” dedi.

‘Yapamazsınız’ dediler

Projelerini ilk olarak TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na yollayan öğrenciler, burada İstanbul Asya birincisi olarak Ankara’daki finallere gitti. Ancak Ankara’da jüri üyelerine projelerini kendilerinin yaptığına inandıramadıklarını söyleyen öğrenciler, “Jüri, bu bir akademisyenin çalışması diyerek bize bir soru bile sormadı. Hâlbuki yaz boyunca sürekli çalıştık. Çok üzülmüştük ama bugün dereceye girdiğimiz için mutluyuz. Amacımız yarışmadan ödül almak değil, insanlığa katkı” diye konuştu.