Gündem Litvinenko cinayetine 6 yıl sonra soruşturma

Litvinenko cinayetine 6 yıl sonra soruşturma

22.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da Rus ajanlar tarafından radyoaktif madde ile zehirlenen eski Rus ajan Litvinenko’yla ilgili soruşturma yeniden açılıyor. Soruşturmada cinayetle, Rus hükümetinin ilişkisi incelenecek...

Litvinenko cinayetine 6 yıl sonra soruşturma

İngiltere’de, radyoaktif Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek hayatını kaybeden eski Rus ajan Aleksander Litvinenko’nun ölümünden yaklaşık 6 yıl sonra soruşturma başlatılmasına karar verildi. 2013 yılının başında başlaması planlanan soruşturmada Litvinenko’yu Rus hükümetinin öldürttüğü yönündeki iddialar araştırılacak. Soruşturmanın İngiltere ile Rusya arasında gerilim yaratacağı düşünülüyor.
Yakın tarihin en ünlü ajanı olan Litvinenko’yu ölüme götüren süreç Rus hükümetine karşı çıkmasıyla başlamıştı. KGB için çalışan Litvinenko, Sovyetlerin yıkılmasının ardından yerine kurulan FSB’de görev almaya devam etti. 1990’lı yıllarda hızla yükselen Litvinenko, FSB ve Rus yönetimi içindeki yolsuzlukları fark edince, o dönem FSB’nin başında olan şimdiki devlet başkanı Putin’e gitti.

Gözaltına alınınca Londra’ya kaçtı
Ancak Putin, Litvinenko’nun iddialarıyla ilgilenmedi. 1998’de ise Litvinenko ve birkaç FSB ajanı basın toplantısı yaparak Rus hükümeti ile arası bozulan oligark Boris Berezovski’yi öldürmeleri yönünde emir aldıklarını duyurdu. Litvinenko, Mart 1999’da yetkisini aşma suçlamasıyla gözaltına alındı. İki kere gözaltına alınarak serbest bırakıldıktan sonra bu sefer daha ciddi bir iddianame hazırlandığını öğrenince 2000 yılında ailesini de alarak Londra’ya kaçtı. Litvinenko Londra’da yaşarken Putin’in devlet başkanı seçilebilmek için yüzlerce kişinin öldüğü saldırıları tezgahlayıp suçu Çeçenlere attığını iddia etti.
1 Kasım 2006’da KGB’den tanıdığı eski ajanlar Andrey Lugovoy ve Dmitri Kovtun ile Londra’daki Millenium Otel’de çay içti. Akşam saatlerinde mide bulantısı başaldı, üç gün boyunca kusunca Barnet Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu giderek kötüleşen ve tanınmayacak hale gelen Litvinenko 23 Kasım’da öldü.

Haberin Devamı

KATİL ZANLISI MİLLETVEKİLİ
Litvinenko’nun vücudunda Polonyum-210 maddesinin bulunmasının ardından “radyoaktif madde avı” başaltıldı. Polonyum-210 maddesi adeta Lugovoy’u izliyordu. Millenium Otel, Abracadabra striptiz kulübü, Lugovoy’nin Arsenal- CSKA Moskova maçını izlediği stadyum da dahil 12 yerde Polonyum-210 maddesinin izine rastlandı. İzler Heathrow Havaalanı’nda Lugovoy’un bindiği uçak ve Almanya’nın Hamburg kentinde kaldığı otele kadar izlendi. İngiltere, Rusya’dan Lugovoy’u iade etmesini istedi ancak talebi reddedildi. Bunu üzerine iki ülke arasında kriz çıktı karşılıklı elçiler geri çekildi. Aralık 2007 seçimlerinde Lugovoy Rusya’da milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandı. Lugovoy hâlâ görevine devam ediyor.