Gündem 29 kişinin can verdiği gece kulübünde ihmal! Apartman yöneticisi konuştu

29 kişinin can verdiği gece kulübünde ihmal! Apartman yöneticisi konuştu

03.04.2024 - 08:45 | Son Güncellenme:

İstanbul, Beşiktaş’ta 16 katlı binanın gece kulübü olarak kullanılan eksi 1 ve 2. katındaki ‘Masquerade Club’ adlı mekânın tadilatında yangın çıktı. Yangında çoğu işçi, 29 kişi hayatını kaybetti. Kaçak olduğu ortaya çıkan tadilatın yol açtığı yangınla ilgili iş yeri sahipleri, sorumlu müdür, işletme müdürü, muhasebeci, metal işleri sorumlusunun da olduğu toplam 9 kişi gözaltına alındı

6 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Gözaltına alınan bazı şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Kadın muhasebeci F.D., mesul müdür İ.Ş., demir ustası K.E., işletmenin ortağı olan M.C., iş yeri sahibi Ş.Ş. ve kasiyer muhasebeci S.A. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

GECE KULÜBÜNÜN SABIKASI KABARIK ÇIKTI

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübünde yaşanan yangın faciasının ardından mekanda, geçmişte yaşanan cinayetler ve silahlı saldırılar da ortaya çıktı.

>>> HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ

 

İÇERİDEN İLK GÖRÜNTÜ

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği 'Masquerade' isimli gece kulübünün yangın sonrası içeriden çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı
2 SAVCI İNCELEME YAPTI

Beşiktaş Gayrettepe'de, 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili gece kulübünde iki savcı ve olay yeri inceleme ekipleri, yaklaşık 1 saat inceleme yaptı.

'DAHA ÖNCE ŞİKAYETÇİ OLDUK'


Apartman yöneticisi Şule Şakat, daha önce bina içerisinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikayetçi olduklarını ifade etti.

Şule Şakat, "İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın. Ses nedeniyle izole edilmiş bir yerdi, herhalde bir patlama olması lazım, onun sonucunda oldu. Çıkışa çok yakın olması içeridekilerin de dumandan boğulduğunu düşünüyoruz. Yoğun bir duman altında kalmışlar. Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikayette bulunduk. Eskiden ilk açıldığında tv stüdyosu olarak kullanılıyordu o zaman bir sıkıntı yoktu. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış" dedi.

"HERKES GELSİN, ORTALIĞI TOPARLAR İFTAR YAPARIZ’ DEMİŞLER"

Mekan sahibi ile daha önce görüştüğünü belirten Şakat, işçilerin de iftar için toplandıklarını belirterek, "Ses ve güvenlik açısından görüştük. Tadilat süresinde en başından beri sesin fazla olması ve binamızda gece kulübü istemedik. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler. Tadilat vardı, ‘herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız’ demişler. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermediği için onu bile yapamadık" diye konuştu. (Rojda ALTINTAŞ - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, DHA)

HIZLA YAYILDI, ÜST KATLARA SIÇRADI

Masquerade Club adlı gece kulübünde tadilat esnasında çıkan yangın, hızla yayılarak binanın üst katlarına doğru sıçradı.

Bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, alevlere müdahale etmeye başlasa da geçen her dakika içeride bulunan işçilerin aleyhine işledi. İlk müdahaleyle 2 kişinin cansız bedenine ulaşan ekipler, ilerleyen dakikalarda gece kulübünden çok sayıda işçiyi ağır yaralı halde çıkardı.

Haberin Devamı
İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, yangında çoğu işçi 29 ikişinin hayatını kaybettiğini, 1 işçinin de tedavi altında olduğunu açıkladı. Olay yerine gelen İstanbul Valisi Davut Gül, binada patlama yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soruya ise “Bize ulaşan böyle bir bilgi yok” yanıtını verdi. Binadaki gece kulübünün 1987’de verilen bir ruhsata sahip olduğunu kaydeden Gül, 2018’de de ruhsatın yenilendiğini bildirdi.

TADİLAT BAŞVURUSU YOK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da olay yerine geldi. İmamoğlu, yangına 106 personel ve 37 araçla müdahale edildiğini bildirdi ve şunları söyledi:

“Edindiğimiz bilgilere göre hiçbir tadilat, inşaat başvurusu yok. Tabii yapının 2 kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alan. Bir şikâyet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş” dedi. İmamoğlu, yapının içindeki birtakım malzemelerin çok düzensiz bir biçimde yığıldığını da belirtti. İmamoğlu, işletmenin 1987’de ruhsatlandırıldığını vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ARADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili soruşturma kapsamında 3 savcının görevlendirildiğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişi görevlendirdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı arayarak bilgi aldı.

Haberin Devamı
SAHNE ÇALIŞMASI VARDI

Patlamanın olduğu mekânda çalışan işçilere yemek siparişi getiren bir esnaf, “Bir haftadır sürekli onlara yemek getiriyordum. İçeri de bir sahne yapımı çalışması vardı. Çok kalabalık işçi grubuydu” dedi. Çevrede yaşayan vatandaşlardan bazıları da yaklaşık 10 yıldır mekânda her Ramazan ayında tadilat yapıldığını belirtirken, bu seferki tadilatın daha büyük boyutlu olduğunu anlattı.

İTFAİYECİLER YERE YIĞILDI

Yangın ihbarıyla olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, bir yandan yangını söndürmek için çalışma başlatırken diğer yandan içeride mahsur kalanları kurtarmak için canla başla çalıştı. Ekipler, ölen ve yaralananları teker teker çıkardı. Çalışmalarını tamamlayan ekiplerin yere yığıldığı görüldü.

'DUMANDAN ZEHİRLENDİLER'

Yangınla ilgili Milliyet’e değerlendirmede bulunan Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, yoğun dumanda karbonmonoksite maruz kalanların ölüm süresinin 15 ila 30 dakika arasında olduğunu ifade etti.

Okur, şu bilgileri verdi: “Duman demek karbonmonoksit demek. Karbonmonoksiti soluduğumuz zaman kana beyne oksijen gitmesini engelliyor. Dumana maruz kalan kişinin ortalama 15 ila 30 dakika arasında bütün oksijen sistemi karbondioksitle yer değiştireceği için ölüm olabilir. Solunum yeterli dönmediği için kalp durur, akciğerler de durur. Bu şekilde ölüm olabilir.”

Haberin Devamı
DJ VE AŞÇI DA HAYATINI KAYBETTİ

Yaşamını yitiren 29 kişinin 23’ünün tadilat şirketlerinin 6’sının ise gece kulübünün çalışanları olduğu öğrenildi. Faciada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle:

Ahmet Sever, Ahmet Uzun, Alparslan Salih Derelioğlu, aşçı Atanur Aladağ, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, asansör işçisi Fahrettin Korkut, Gökhan Yıldırım, tadilat işçisi Kadir Orhonoğlu, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Sinan Yılmaz, Adem Özçelik, Ahmet Kartal, Ahmet Mehduş, kaynak ustası Akın Kıhrı, Binali Çayır, Cengiz Aksoy, Efe Demir, Gökay Tevlek (DJ), Gökhan Akbulut, Hüseyin Ak, Kadir Orhanoğlu, mobilyacı Muhammet Ali Yıldırım, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, kaynak ustası Yılmaz Kıhrı.

YERLİ YABANCI ÜNLÜLERİN MEKÂNI

Masquerade Club, İstanbul’un en önemli eğlence mekânları arasında. Yıllardır faaliyette olan kulüpte şarkıcılar ve DJ’ler de sahne alıyordu. Mekânda eğlenmeye, sosyetik isimler, şarkıcılar, oyuncular ve futbolcular gibi tanınmış simalar gidiyordu.

Discorium olan ismi 13 yıl önce Masquerade Club olarak değiştirilen gece kulübünün kapasitesi 1500 kişiydi. Haftanın 5 günü açık olan mekân, R&B ve Hip Hop müziğiyle gündeme geliyordu. Kulüpte 50 Cent, Tyga, Russ Millions, Ciara gibi dünyaca ünlü isimler de sahne almıştı. (SERCAN KISMET)

SUÇ KAYDI ÇIKTI

Soruşturma kapsamında gece kulübünün ortakları Şehzade Şazi Şekergümüş ile Mehmet Memduh C., işletme mesul müdürü İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve işyeri muhasebecisi Salim A. ile tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilya işleri firma sorumlusu Ercan E. olmak üzere 9 şüpheli gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan İsmet Ş. ve Arda Arman P. ile Şehzade Şekergümüş’ün “kasten yaralamadan”, muhasebecinin de cinsel tacizden suç kaydı çıktı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Haberin Devamı
ACİL ÇIKIŞ KAPISI VAR MIYDI?

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Ali Toklu, iş güvenliği açısından olması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Mekânda acil çıkış kapıları var mı, varsa kilitli mi?

- Yeterli seviyede yangın söndürme tüpü mevcut mu?

- Çalışma alanına göre uygun yangın söndürme sistemi yapıldı mı?

- Duman veya gaz algılama sistemi mevcut mu?

- Kimyasallarla ilgili çalışma yapılacak ise lambalar prizler ona göre mi yapılmış?

PETROL ÜRÜNLERİ


Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı: Çıkan siyah dumanlardan yanan maddelerin petrol ürünlerinden imal edilmiş sentetik kumaş, koltuk süngeri, ses izolasyon köpüğü gibi malzemeler olduğunu anlıyoruz. Bu malzemeler siyah duman çıkarır. Yandığında hidrojen siyanür, karbonmonoksit gibi çok zehirli gazlar çıkar. Bu durum zehirli gazdan öldüklerini gösterir.

TADİLAT GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

GÖKHAN YILDIRIM TOPRAĞA VERİLDİ

Hayatını kaybeden vatandaşlardan 37 yaşındaki Gökhan Yıldırım için Sultanbeyli'de bulunan Abdurrahman Gazi Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Kılınan cenaze namazına İstanbul Valisi Davut Gül Ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, Yıldırım'ın ailesi, ve yakınları katıldı. Cenaze namazının ardından Gökhan Yıldırım, Osmangazi Mezarlığı'na defnedildi.

EMRAH DEMİROĞLU'NA SON VEDA

Hayatını kaybedenler arasında yer alan 3 çocuk babası Emrah Demiroğlu (40) için Tuzla Ortamahalle Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye, Emrah Demiroğlu’nun ailesi, akrabaları ve yakınları katıldı. Demiroğlu’nun acılı eşi ve annesi fenalık geçirirken, gözyaşlarına boğulan babası ise ayakta durmakta güçlük çekti. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Demiroğlu, Orhanlı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Emrah Demiroğlu’nun amcası Remzi Demiroğlu, “Bir eğlence yerinde 50 metrekarelik yerde 30-35 eleman çalıştırılırsa sonuç bu olur. Çünkü orda kaynak, alüminyum, tiner hepsi bir arada. Bayrama yetiştirilmek üzere sıkıştırılırsa bu olur. 3 ufak çocuğu vardı” diye konuştu.

‘BİRDEN FAZLA İHMAL VAR’


İş Güvenliği Uzmanları Derneği Başkanı Mahmut Cihan: “İçeride boya, tiner gibi yanıcı parlayıcı madde vardır. Taş motoru veya kaynak makinası benzeri bir şey varsa orada kıvılcım yapıp içerideki diğer yanıcı maddeleri yakma ihtimali yüksek. Zehirlenme oranı yüksek olduğu için de büyük ihtimalle kumaş türü malzemelerin açığa çıkardığı zehirli gazlardan ölümün yüksek olduğunu düşünüyorum. Birden fazla ihmal var.”