Gündem Türkiye'den bayram manzaraları! Asırlık bayramlaşma geleneği

Türkiye'den bayram manzaraları! Asırlık bayramlaşma geleneği

10.04.2024 - 12:20 | Son Güncellenme:

Ramazan bayramı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bayramın ilk gününde yurt genelinde çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.

ÖLÜDENİZ'DE BAYRAM YOĞUNLUĞU

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde hava sıcaklığının 27, deniz suyu sıcaklığının ise 19 derece ölçüldüğü Fethiye’de, Ölüdeniz Belcekız ve Kumburnu plajları hareketlendi, trafikte uzun kuyruklar oluştu.

ÇÖREK BAYRAMI!

Çorum’un Osmancık ilçesine bağlı Kuz köyünde uzun yıllardır süren çörek bayramı, bu yıl da devam etti. Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce evlerde yapılan çörekler cami avlusunda dualanarak herkese dağıtılırken, kış mevsiminde 50 olan nüfus sayısı bayram nedeniyle 500’e kadar çıkıyor.

EDİRNEKAPI ŞEHİTLİĞİ'NDE HÜZÜNLÜ BAYRAM

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde şehit aileleri ve yakınları erken saatlerden itibaren Edirnekapı Şehitliği'ne gelmeye başladı. Şehitliğe gelenler, şehit mezarlarının başında Kuran-ı Kerim okudu, dua etti. Şehit aileleri mezarları temizleyip su verdi. Bazı şehit yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

Haberin Devamı
BODRUM'DA BAYRAM YOĞUNLUĞU

Dünyanın önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da, Ramazan Bayramı'nın ilk gününde sahillerde yoğunluk yaşandı. Bodrum'da hava sıcaklığı 25, deniz suyu sıcaklığı 19 dereceyi gösterirken, başta Gümbet Plajı olmak üzere Kumbahçe, Bitez ve Ortakent plajlarında yoğunluk oluştu. Bazı tatilciler denize girerken, bazıları şezlonga uzanarak kitap okuyup, güneşlenmeyi tercih etti. Bazı tatilciler de su sporları yaparak keyifli anlar yaşadı.

BURHANİYE PLAJLARINDA HAREKETLİLİK

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşandı. Deniz sezonunu erken açan yerli ve yabancı turistler, denizin keyfini çıkardı. 

Burhaniye'de Ramazan Bayramı'nın ilk gününde sahilde yoğunluk oluştu. Güneşi gören bazı yerli ve yabancı turistler, başta Ören sahili olmak üzere plajlarda vakit geçirmeyi tercih etti. Hava sıcaklığının 24, deniz suyu sıcaklığının 16 derece ölçüldüğü Burhaniye'de turistler, güneşin tadını çıkardı. Bazı turistler denize girdi, bazıları ise güneşlenmeyi tercih etti. Tatil için Kocaeli'nden gelen vatandaşlardan Nasuh Mutlu, "Bayram vesilesiyle bugün Ören'e geldik. Hava ve deniz çok güzel. Çocuklarla beraber denize girdik. Yorgunluğumuzu burada atıyoruz" dedi.

1 KM'LİK KUYRUK

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı 12 bin nüfuslu Cerrah Mahallesi sakinleri, dini bayramlarda toplu halde bayramlaşıyor. Geleneksel hale gelen bayramlaşmaya, erkeklerin yanı sıra kadın ve çocuklar da katılıyor.

Bayram namazı sonrası bir araya gelen binden fazla kişi, sıraya girerek birbiriyle bayramlaştı. Cerrah Mahallesi muhtarı Hasan Ayar, bayramlaşma geleneğinin uzun yıllardır sürdüğünü söyledi.


 

Haberin Devamı
ASIRLIK GELENEK

Yüksekova'ya bağlı 80 haneli Bulgurlu ve 130 haneli Köprücük köyünde yaşayanlar, her bayram günü asırlık geleneği sürdürüyor. Her iki köyün sakinleri, bayram namazı sonrası bayramlaşıp, yakınlarının mezarlarına gidip, dua ediyor.

Belirlenen adreslerde kahvaltı yapan köylüler, daha sonra toplu olarak ev ev dolaşıp, bayram ziyaretinde bulunuyor.


 

ARACINI BAYRAM ŞEKERİYLE SÜSLEDİ

Van'ın Erciş ilçesinde 30 yıldır esnaflık yapan 3 çocuk babası Coşkun Durmaz (37), İsrail saldırılarında Filistinli çocukların katledilmesine dikkat çekmek için aracını bayram şekeri ile süsleyip, mahalle mahalle gezerek çocuklara ikram etti.

İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği saldırılarda katledilen çocuklara dikkat çekmek için böyle bir yönteme başvurduğunu söyleyen Durmaz, "Ramazanın Bayramı’nın ilk günü farkındalık olsun diye aracıma şeker ve çikolata astım. Amacımız, bu zulme dikkat çekmekti. Filistin’de yaşanan insanlık dramına duyarsız kalamazdık. Bilindiği gibi Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa, İsrail'in zulmü altında. Gazze’de yaklaşık 185 gündür çocuklar hunharca katlediliyor. Bu koşulları düşünerek, aracımızı şekerlerle süsleyip, çocuklarımızın mutlu olmasını istedik. Mahalle mahalle, sokak sokak gezerek bu şeker ve çikolataları çocuklara ikram ettim. İnşallah bu savaş biter ve Mescidi Aksa’nın kurtuluşunu Rabbim bize nasip eder" dedi.

ADIYAMAN'DA HÜZÜNLÜ BAYRAM

Binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem bölgesi Adıyaman’da, Ramazan Bayramı buruk ve acı dolu geçiyor.


6 Şubat depremlerinde binlerce insanın enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Adıyaman’da, Ramazan Bayramının birinci gününde vatandaşlar mezarlığa akın etti. Acı, hüzün ve göz yaşlarının akıp gittiği mezarlıkta kimi sevdiklerinin mezar taşlarına sarılıp ağladı, kimi dua etti kimi ise sevdiklerinin mezarına bakarak donup kaldı.

Bayramı hüzün ve kederli bir şekilde geçiren Adıyamanlılar, aynı felaketin bir daha yaşanmamasını ve artık bayramı bayram tadında yaşayamadıklarını vurguladı.

Gözyaşları içerisinde birlik ve beraberlik mesajları veren vatandaşlar, depremden sonra her bayram olduğu gibi bu bayramda da kaybettikleri sevdikleri için dua etti.

Haberin Devamı