Gündem Longoz yok oluyor herkes seyrediyor

Longoz yok oluyor herkes seyrediyor

19.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sakarya’daki Acarlar Longozu’ndaki kirlilik tehlikeli seviyeye ulaştı... Longoza boşalan fabrika atıklarıyla oluşan kimyasal kirlilik bitkileri çürütmeye başladı. Balık ölümleri yaşandığını belirten çevreciler “Longozu hızla kaybediyoruz ama herkes seyrediyor” diyor...

Longoz yok oluyor herkes seyrediyor

Sakarya’nın Karadeniz kıyısında 12 kilometre boyunca uzanan Türkiye’nin en büyük su basar ormanı(longoz) hızla yok oluyor. Nilüfer çiçekleri ile doğa harikası olarak kabul edilen Acarlar Longozu’nu çevresinde kurulan sanayi tesislerinin atıkları tehdit ediyor.
Tavuk ürünleri üreten tesis atıklarının Roçkan Kanalı aracılığıyla Acarlar Longozu’na ulaşan kirlilik ürkütücü boşutlara ulaştı. Tavuk işletmelerinin hayvansal atık, gübre ve ilaçlarının longoza gelmesiyle suyun yüzeyi kimyasal bir tabakayla kaplandı. Acarlar Longozunu Koruma Yaşatma ve Turizme Kazandırma Derneği Başkanı Murat Tandoğan, yeşil doğasıyla dünyanın sayılı güzelliklerinden olan subasar ormanının yok oluşuna tanıklık ettiklerini söyledi.
Tandoğan, “Gölü besleyen ana kaynak Roçkan Kanalı. Kanal tavuk fabrikalarının kimyasallarını ve ilaçları getiriyor. Geçen yıl Sakarya’dan gelen yetkililer fabrikalara ceza yazdı. 4 yıldır balık ölümleri yaşanıyor, longozu hızla kaybediyoruz ama herkes seyrediyor” dedi.

Su yükseliyor
Longozdaki su seviyesini yükseldiğini belirten Tandoğan, Roçkan Kanalı’nın getirdiği kumlu toprağın gölü ikiye ayırdığını da vurgulayarak şöyle devam etti:
“Kanal gölün içine kadar geliyor. Su seviyesi Batı tarafında 3 metre, doğu tarafında 2 santim. Yani su dengesi yok. Sakarya Nehri’ne ulaşması gereken kumlu toprak gölde kaldı. Bu nedenle longozun en önemli bitki örtüsü olan kızılağaçların suya daha çok batması bizi endişelendiriyor. Longozun tahliye kanalının tıkalı olması nedeniyle fazla su Sakarya Nehri’ne akamıyor. Orman kuşları sazlıkların içinde yumurtlayamadılar. Tahliye kanallarının açılarak su seviyesinin 1 metrede ve her yerde eşit olarak kalması sağlanmalı”

Haberin Devamı

40 yılda yüzde 40 küçüldü

12 kilometre uzunluğundaki Acarlar Longozu, doğa tutkunlarının gezi rehberinde yer alıyor. Yeşil görüntüsü, nilüfer çiçekleri ve eşsiz görüntüsü ile bahar aylarında büyük ilgi gören longozun çevresinde Karasu’ya ait 5 köy bulunuyor. Su basar ormanı olarak 1998’de 1. derece Doğal Sit Alanı ilan edilen longoz, 40 yılda yüzde 40 oranında küçüldü. Göçmen kuşların üreme ve dinlenme alanı olan longozda, ilaç yapımında kullanılan göl soğanı bulunuyor. Sakarya ilinin tek yaban hayatı geliştirme alanı olan longoza katı atık kirliliği kadar, tarla elde etmek için kurutulan alanlar da zarar veriyor. Kaçak ağaç kesimi ve kaçak avcılıkta önüne geçilemeyen sorunlar arasında. Yöre halkı, 150’den fazla ağaç türü, 250’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan gölün turizm ile ekonomiye kazandırılması istiyor.