Gündem M60 tankları da elektrikli oluyor

M60 tankları da elektrikli oluyor

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde önemli bir yer tutan ve 2020 yılında yerli modernizasyonu yapılan ABD üretimi M60 tanklarını elektrikli hale getirme projesini yaşama geçirdi.

M60 tankları da elektrikli oluyor

Aydın Hasan / Ankara - Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), yürüttüğü Ar-Ge çalışması ile TSK’nın envanterindeki Zırhlı Muharebe Aracı ve Fırtına Obüsü’nün ardından M60 tankını da elektrikli hale getirdi.

Haberin Devamı

1950 yılından 2021 yılı Temmuz ayına kadar Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak faaliyetlerini yürüten MKE Kurumu; devletin denetimi altında daha etkin, verimli ve dinamik bir yapıya kavuşturulması amacıyla sermayesinin tamamı Hazine’ye ait ve yönetimi Milli Savunma Bakanlığına bağlı bir anonim şirket statüsüne dönüştürüldü.

Deniz Topu projesi 

MKE yeni yapılanması içinde TSK’nın acil ihtiyacı olan birçok projede önemli adımlar attı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ASELSAN’ın yürüttüğü modernizasyon ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterindeki bütün M60T tanklarını modernize ederek M60TM konfigürasyonuna yükseltmişti. M60TM’ler, az sayıda ülkede bulunan Aktif Koruma Sistemine sahip olmuştu. MKE’nin Hibrit Tahrik Sistemi’nin M60 Tankına Entegrasyonu (E-M60) Projesi’nın başarılı bir biçimde yürütüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

MKE, şu anda 103 adet Ar-Ge projesini yürütüyor. Bu yıl içinde, 76/62 mm Deniz Topu Geliştirme, Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili OBÜS (BORAN), 155 mm Modüler Barut Sistemi ve Hibrit Tahrik Sistemi ile çalışan E-ZMA (Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı) projeleri tamamlandı.

Çelik tesisi bitiriliyor

MKE A.Ş. Ar-Ge ve yatırım harcamaları için 2022 yılında 2,2 Milyar TL, 2023 yılında ise 3,2 Milyar TL hedefledi. TSK’nın 122 mm çok namlulu roket atar (ÇNRA) mühimmatı, 2,75” roket sistemi ve 107 mm topçu roketi siparişlerinin karşılanmasını sağlamak üzere mevcut tesiste kapasite artırımını içeren Valsleme Tesisi Kurulumu’nun bu yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Altay tankı silah sistemlerinin kama paylarının üretimi ile nitelikli serbest dövme çelik ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan Serbest Dövme Çelik Tesisi Kurulumu projesinin de bu yıl sonunda bitirilmesi planlandı.