Gündem Maden alarmı!

Maden alarmı!

30.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerattepe’de mahkeme kararına karşın iş makinesi sahaya girince, halk oturma eylemi başlattı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Bir kişinin ısrarı halkla askeri karşı karşıya getirdi” dedi

Maden alarmı


Rize İdare Mahkemesi’nin Artvin Cerattepe’de tamamı devlet ormanları ile kaplı 31.8 hektarlık arazide yapılması öngörülen ve 50 bini aşkın ağacın kesileceği belirtilen bakır madeni projesine ilişkin “iptal” kararına karşın, şirketin dün sabah saat 04.00 sıralarında bir iş makinesiyle ağaçları kesmek için bölgeye geldiği haberi alındı. Bunun üzerine yaklaşık bin 500 kişi ağaç kesimine engel olmak için yolu kapattı. Olay yerine gelen Jandarma da iş makinelerinin geçişini izin vermedi.
Cerattepe’de nöbet tutan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, yaşam haklarını savunduklarını belirterek, “Sabah bir iş makinesi ve bir konteyner ile kesim yapmaya geldiler. Bir haftadır yöre halkı olarak burada nöbetteyiz” dedi.
Talimatı kim verdi?
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Bir kişinin ısrarı halkla askeri karşı karşıya getirdi” dedi. Bayraktutan, Cerattepe’de yaşananlara ilişkin Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, maden çıkarılması ihalesiyle ilgili dava açıldığını, Rize İdare Mahkemesi’nin ruhsatı iptal ettiğini, şirketin ise Danıştay’da temyize gittiğini anımsattı. Ellerinde maden çıkarılmayacağına ilişkin karar bulunduğunu vurgulayan Bayraktutan, “Buna rağmen maden şirketi Orman Genel Müdürlüğü’ne, Orman Bölge Müdürlüğü’ne ‘ÇED’deki eksiklikleri tamamlıyorum’ düzmece talep ve arkasından da düzmece raporlarla ağaç kesmeye kalktılar” dedi.
Oldu bitti planı
Bayraktutan, şunları kaydetti:
“Şu anda Orman Genel Müdürlüğü orman kesim genel müdürlüğüne, Artvin’deki Orman Bölge Müdürlüğü de orman kesim bölge müdürlüğüne dönüşmüştür. Artvin’de Orman Bölge Müdürü telefonlarıma çıkmıyor. ‘Talimat büyük yerden geldi’ deniyor. Talimat veren kişi kimdir merak ediyorum.
Artvinliler bir haftadır bölgede nöbet tutuyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, mahkeme kararlarını gözardı ederlerse etsinler kesinlikle bu girişime hiçbir şekilde geçit vermeyeceğimizi ağaçlarımıza ve yaşam alanlarımıza dokundurmayacağımızı ve ilgili birimlerden hukuk çerçevesi içinde hesap soracağımızı kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum. Bir kişinin ısrarı halkla askeri karşı karşıya getirdi. Halkımız, jandarma ile karşı karşıya. Her an üzücü bir olay olmasından korkuyoruz. Bin 500 kişi ormanı bekliyor. Bir kenti teslim almaya çalışıyorlar. Hükümet boşluğunda fiili durum yaratarak bu işi bitirmek istiyorlar.”

Haberin Devamı

Bakır madeni kirlenmeye neden olacak

Madene ilişkin mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, “Proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının 50 bin 300 adet belirtildiği, faaliyet sırasında ağaç yaralanmalarının daha da önemlisi oluşacak tozlar ile madenden sızacak zararlı gazların çevredeki ağaçların zayıf düşmelerine, bunun sonucunda böcek tahribatında önlenemez artışlar neden olacağı, atık malzemenin orman içinde depolanmasının
heyelanlara sebep olacağı, maden cevheri çıkarılması ve atık malzeme yığılması faaliyetinin orman içindeki kaynak suları ve yeraltı sularının kirlenmesine sebep olacağı değerlendirilmiştir. ÇED raporunda Murgul yöresinde en fazla kirlenmenin Damar Dere’de olduğu su analizlerinde bakır, çinko, kadmiyum, kurşun, demir miktarlarının normalin 45-400 katı arasında olduğu da ifade edilmektedir” denildi.