Gündem Mağdurlar rehabilite edilecek

Mağdurlar rehabilite edilecek

04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP), pilot uygulamadan çıkartılarak 11 ilde hayata geçirildi.

Mağdurlar  rehabilite edilecek

Aileyi güçlendirmeyi hedefleyen projeye göre, her ailenin bir sosyal danışmanı olacak. Psikolog ve sosyologlardan oluşacak sosyal danışmanlar her aile için online kayıt tutacak. Psikoterapideki hedef kitle sırasıyla çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar olacak. TBMM’de AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplanan Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu’na verilen bilgiye göre ASDEP şöyle işleyecek:
- ASDEP, terör mağduru 4 il ve onların içerisinde olan ilçelerle beraber güneydoğu ve doğuda 11 ilde hayata geçirildi.
- ASDEP’le, sorun yaşayan bütün dezavantajlı vatandaşlara ulaşılarak sorunlar etkin rehberlikle aile odaklı çözülmeye çalışılacak.
- Her ailenin bir sosyal danışmanı olacak. Proje için aile hekimliği örnek alınıyor. Danışmanlar aileye gidecek, ailelerin gelmesi beklenmeyecek.
- Her bin aileye bir sosyal danışman düşecek. Sosyal danışmanlar psikologlar, sosyal psikologlar, klinik psikologlar, toplum hizmeti uzmanlar ve sosyologlardan oluşuyor.
- Aile danışmanı ailenin kapısını çalıp kendisini tanıtacak. Her danışmanın elinde bilgisayar olacak ve aile kayıtları hemen yapılacak.
- İlk kayıtta ailenin temel bilgileri yer alacak. Kaç kişi var, yaşları, temel sorunları, engelli var mı, kronik hastalık var mı? İkinci aşamada sorun varsa rehabilitasyon ve psikoterapi başlayacak.
- Bin 500 psikolog, sosyal psikolog, klinik psikolog, çocuk gelişimci ve toplum hizmeti uzmanı alınacak. Hedef, 2019 ve 2023 yılına gelindiğinde Türkiye’de 20-25 bin aile sosyal danışmanı olması.

Yazarlar