GündemMahir Kaynak'ın 41 yıllık sır ifadesi

Mahir Kaynak'ın 41 yıllık sır ifadesi

29.10.2012 - 09:54 | Son Güncellenme:

Türk yakın siyasi tarihinin en çok konuşulan olaylarından birinde 41 yıldır saklanan o ifadeler ortaya çıktı. Musa Kesler yazıyor

Mahir Kaynakın 41 yıllık sır ifadesi

"Madanoğlu Cuntası Davası" olarak bilinen dava Türk yakın siyasi tarihinin en çok konuşulan olaylarından biri... MİT ajanı Mahir Kaynak, 1969 yılında yılında hükümeti devirmek amacıyla bir "cunta" oluşturduğu iddia edilen emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ekibinin içine sızmış ve ekibin bütün faaliyetlerini MİT'e bildirmişti. 12 Mart'ın hemen ardından 1971 yılı Haziran ayında açılan davada Madanoğlu, İlhan Selçuk, İlhami Soysal ve Doğan Avcıoğlu bir süre tutuklu yargılandı. 2 Ekim 1974 yılında karara çıkan davada bütün sanıklar beraat etti. Davanın gerekçeli kararında Kaynak'ın verdiği bilgilerin "çelişkili" ve "güvenilmez" olduğu da ifade edildi.

Haberin Devamı

Kaynak'ın 41 yıl önce "Madanoğlu Cuntası" hakkında Sıkıyönetim savcısına verdiği ve davaya dayanak olan ifadeler, gazeteci Miyase İlknur'un yazdığı İlhan Abi isimli kitapta yer aldı. Kaynak, ifadelerinde 9 Mart 1971'de darbe yapmayı planlayan cunta içerisine nasıl sızdığını, elde ettiği bilgileri "Fakülteli" kod adıyla MİT'e nasıl aktardığını ayrıntılı olarak anlatıyor.

İşte 14 Haziran 1971 tarihli ifade:

"Darbe planlarını teybe kaydettim"

"1967 yılında Devrim Ocakları'nda tanığım Hıfzı Kaçar, bir ihtilal örgütü kurduklarını ve beni de buna dahil etmek istediklerini söyledi. Teklifi kabul ettim ve durumu Milli İstihbarat Teşkilatı'na bildirdim. Bundan sonra teşkilatın muhtelif zamanlarda toplanarak mevcut hükümeti devirmek için hazırlıklar yaptılar. Bunların (cunta üyeleri) hepsini tanıyorum. Hükümeti devirmek hazırlıklarını büyük çoğunluğundan duydum. Oradaki konuşmaları da bazen kendimize has usullerle teyp ile tespit ettim."

Haberin Devamı

Kod adı: "Fakülteli"

"Bu zaman zarfında adı geçen sahışlar benden katiyyen şüphelenmediler. Bu (cunta) teşkilatının başkanı (general)Cemal Madanoğlu idi. Diğer temas ettiğim şahıslar da bu teşkilatı tamamen benimsemiş ve teşkilatın fikir paralelinde toplantılara katılıyorlardı. Dosyada mevcut 41 sayfalık rapor daha önce yine dosyada mevcut muhtelif tarihlerde 'fakülteli rumuzu ile tarafımdan verilen raporların özetidir."

"Darbeyi MİT engelledi"

"Dosyada mevcut dokümanlar ile Madanoğlu'na ait el yazısı kart 'Kadro' örgütünün taslağını MİT'e ben verdim. Taslak teşkilatın başkanı olarak bilinen Cemal Madanoğlu tarafından kaleme alınmıştır, yazı onundur. Bunların teşkilatları gizli servisimiz tarafından bilindiği için faaliyetlerini fiiliyata dökemediler. Olayların akışını raporlarımda teferruatı ile teşkilata da bildirdim."

Cuntanın amacı: "Sola meyilli ama Marksist olmayan hükümet"

Bütün konuşmalarda bu kişiler Atatürkçü yolda olduklarını, ihtilal gerçekleştiği takdirde sola meyilli Marksist olmayan bir idare kuracaklarını beyan etmekteydiler. Fakat teşkilata giren şahısların içerisinde Mihri Belli ve Dr. Hikmet Kıvılcımlı gibi bizlerce Marksist-Leninist olarak bilinen kimseler de vardı. Bu teşkilat kendi üyeleri arasında para topluyordu. "

Haberin Devamı

"Darbenin yol haritasını yazdım"

"Ben bu gayenin (darbe) gerçekleşmesi halinde takip edilecek yol ve prensipler hakkında raporlar hazırladım. Bunları Hıfzı Kaçar'a verdim. O da daktilo etti, çoğaltarak üyelere dağıttı. Bir tanesi de bana verildi, ben de bunların hemen fotokopisini aldım, teşkilata verdim. Kanaatime göre bir ihtilal komitesi vardır."

"Dinlenmemek için müzik çalıyorlardı"

"Ben bandla konuşmaları tespit ederken, onlar istihbarata karşı önleme tedbiri olarak radyo, teyp, pikap gibi müzik aletlerini bulunduruyordu. Ahmet Güryüz Ketenci benim komşumdu. Ondan devamlı olarak istihbarat alıyordum. İstihbarat almak için onu toplantılara girmeye teşvik ettim. Bazı toplantılarda da beraber bulunduk."