Gündem Mahkeme, AOÇ planını iptal etti

Mahkeme, AOÇ planını iptal etti

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Koruma Amaçlı İmar ve Ulaşım Planı’nı iptal etti.

Mahkeme, AOÇ planını iptal etti

TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Ankara Mimarlar Odası, Ankara Ziraat Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası’nın, AOÇ alanlarına ilişkin açtığı davada gelişme yaşandı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Ağustos 2010 tarihli kararıyla onaylanan 1/10 Bin Ölçekli AOÇ Alanları Nazım İmar Planı, 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve eki olarak onaylanan 1/10 Bin Ölçekli Ulaşım Şeması ile 1/Bin Ölçekli Ulaşım (Yol-Kavşak vb.) Uygulama Projesi’nin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme kararında, AOÇ mülkiyetinin 5659 sayılı AOÇ Müdürlüğü Kuruluş Kanunu ile koruma altında olduğu belirtilerek, kanunla korunan bir alanın imar planıyla azaltılmasının mümkün olmadığı kaydedildi.
Kararda kent merkezini İstanbul ve Eskişehir’e bağlayan batı ve güneybatı yönlerinde AOÇ sınırlarında 1. derece trafik yollarının mevcut olduğu hatırlatılarak, dava konusu planla önerilen yeni yolların zaten azalmış olan AOÇ alanlarının daha da azalmasına ve çiftlik üzerinde değişik tasarruflar için baskı oluşturulmasına neden olacağı bildirildi.
‘Gerçeği yansıtmıyor’
Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise kararın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni etkileyen bir nitelik taşıdığı yönündeki iddia ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.