Gündem Mahkeme ölüden şikâyet beklemiş

Mahkeme ölüden şikâyet beklemiş

14.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cansel Buse K. davasında sanık öğretmene sadece “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik” suçundan ceza veren mahkeme, ‘cinsel istismar’ suçunu şikâyete bağlı olduğu için düşürdü...

Mahkeme ölüden  şikâyet beklemiş

Kayseri’de öğretmeninin cinsel istismarına maruz kalan ve intihar eden Cansel Buse K. ile ilgili karardan skandal çıktı. Mahkeme sanık öğretmeni sadece “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik” suçundan 4 yıl 2 ay hapse mahkum ederken asıl olarak ceza alması beklenen “cinsel istismar” ve “reşit olmayanla cinsel ilişki kurmak” suçlarından beraat kararı verdi.
Mahkeme, Cansel’in rızasıyla ilişkiye girdiği varsayımına dayanarak, bu suçun şikâyete bağlı olmasını esas aldı. Hayatına son veren Cansel’in şikâyetçi olmaması nedeniyle de suçlamayı düşürdü. Hukukçular ise kararı eleştirdi.
Cansel’i intihara götüren sürecin ayrıntıları ise iddianamede yer alıyor. İddianameye göre, sanık öğretmen Bayram Özcan Cansel Buse’yi içinde bulunduğu psikolojik sıkıntı sürecinde kandırıp rızası dışında ilişkiye girdi ve sonra da “Sorumluluk kabul etmiyorum, bir süre görüşmeyelim” diyerek bunalıma sürükledi. Genç kız üç gün sonra intihar etti.İddianameye göre Bayram Özcan 2015 yılı Ağustos ayında yaz kurslarından tanıdığı Cansel’in daha sonra okul derslerine girmeye başladı. Yaz kursu döneminde Cansel, annesiyle telefonda tartışırken Özcan bu duruma şahit oldu ve ailevi sorunlarına yardım etmek bahanesiyle yakınlaştı.

‘Beni en dipteyken buldu’
Savcının ifadesiyle “adeta maktulenin içinde bulunduğu psikolojik durumdan da faydalanarak” öğretmen-öğrenci ilişkisinden ileri gitti. 14 Şubat Pazar günü, öğrencisini Talas tarafında tenha bir yere götürdü. Arabada ilişkiye girdi. Sonra da doğum kontrol hapı vererek “Hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum, bir süre görüşmeyelim” dedi. Olaydan sonraki günlerde hastalanan Cansel 17 Şubat Çarşamba günü bir arkadaşına “Birgün okula gelmezsem, herkese o adamın yaptığı pisliği anlatın” dedi.
Evde ailesiyle birlikte yemekteyken telefonuna bir mesaj geldi, sofradan kalktı. Banyo yapacağını, daha sonra yemek yiyeceğini söyledi. Banyoya gittikten sonra ailesi silah sesi duydu. Kanlar içinde yatan Cansel’i hastaneye götürdüler. Savcıya göre, sanık öğretmen öğrencisini notla motive edip, ergenlik dönemi psikolojisinden faydalandı. Eşi Buket Özcan’ın ifadesine göre, daha önce de başka bir öğrencisiyle böyle bir ilişkisi vardı. Bayram, bunun rahatlığıyla öğrencisi üzerinde bilinçli olarak “mürebbi nüfuzunu” kullandı. Savcı şu değerlendirmeyi yaptı:

Ölünce 4 suçlama düştü
“Tenha yerde maktulenin yardım isteyeceği kimsenin bulunmadığı, karşı koymasının mümkün olmadığı düşünüldüğünde mağdurenin iradesi burada devre dışı kalmıştır. Yaşadığı olayı bütün travmatik sonuçlarına rağmen arkadaşlarına anlatması, arkadaşına ‘Kendimden büyük biri tarafından kullanıldım’ demesi maktulenin cinsel ilişkiye rızasının olmadığını açıkça göstermektedir.”
İddianamede Özcan için istenen cezalar “Çocuğun Nitelikli İstismarı”, “Çocuğun cinsel istismarı”, “Mühtehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak”, “Çocuğu Müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik”, “Cebir veya Hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak” suçlarından 43 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyordu. Özcan’a sadece “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik” suçundan ceza verildi. “Müstehcen fotoğrafları saklamak” suçundan verilen ceza ise ertelendi. Asıl ceza alması beklenen “istismar” ve “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçları ise şikâyet olmadığı gerekçesiyle düşürüldü. Mahkeme, bu kararında Cansel’in rızasıyla ilişkiye girdiği varsayımından hareket etti. Bu nedenle Cansel’in şikâyetinin gerektiği hükmüne varan mahkeme, bu şikayet olmadığı için suçlamayla ilgili karar oluşturmadı.

Haberin Devamı

‘Eksik bir karar’
Hukukçular ise şu görüşleri savundu:
- Prof. Dr. Ersan Şen: Bu çocuk rızası dahilinde ilişkiye girmiş olsa bile bu durumda ‘Reşit olmayanla cinsel ilişki’ suçu oluşur. Bu suç şikâyete tabidir. Ama mağdure çocuğun ölmüş olması suçu ortadan kaldırmaz. Şikayet hakkı anne babaya geçer. Zira çocuklar anayasal koruma altındadır. ‘Çocuk öldü, şikayetçi olamaz’ diye bir kaide yoktur. Adı üstünde çocuk... Şikâyet hakkı velisine geçer. Dolayısıyla karar bu yönüyle eksik bir karardır....”
- Avukat Tuncer Özyavuz: Mağdur çocuğun ölmesi suçu ortadan kaldırmaz. Ortada ‘reşid olmayan ile cinsel ilişki’ suçu var. Kanun bu suç şikâyete bağlıdır diyor. ‘Mağdurun şikâyetine bağlıdır’ diye açıkça demiyor. O halde çocuğun her hakkı kimdedir? Tabi ki anne babasında. Dolayısıyla anne babanın çocuklarına yönelik bir suça karşı şikâyet hakkı her zaman vardır.’