Gündem MALHUN HATUN KİM, ne zaman öldü? Kuruluş Osman Mala Hatun (Malhan Hatun) karakterini kim oynuyor?

MALHUN HATUN KİM, ne zaman öldü? Kuruluş Osman Mala Hatun (Malhan Hatun) karakterini kim oynuyor?

11.05.2022 - 22:28 | Son Güncellenme:

Malhun Hatun, Malhan veya Mala Hatun, Osmanlı Beyliğinini kurucusu Osman Bey'in ilk eşi olarak biliniyor. Malhun Hatun çocukları da araştırılıyor. Osman Gazi'nin evlendiği ilk eşi olan Malhun Hatun, Orhan Gazi'nin annesidir. Malhun Hatun aynı zamanda bazı eserlerde Şeyh Edabali'nin kızı olarak gösterilmiştir. Kuruluş Osman dizisi ile gündeme geleb Malhun Hatun hakkında detaylar haberimizde. İşte Osman Gazi'nin ilk eşi Malhun Hatun hakkında merak edilenler...

MALHUN HATUN KİM, ne zaman öldü Kuruluş Osman Mala Hatun (Malhan Hatun) karakterini kim oynuyor

Malhun Hatun, Osmanlı Beyliğinin kurucusu olan Osman Gazi'nin ilk eşidir. 1299 yılında Osmanlı Beyliğinini Söğüt ve Domaniç'te kuran Osman Gazi, Malhun Hatun ile 1280 yılında evlenmiştir. Bu evlililkten Osmanlı Devletinin ikinci hükümdarı olan Orhan Gazi dünyaya gelmiştir. Uyanış Büyük Selçuklu'da Malhun Hatun rolü için de isim netleşti.

Haberin Devamı

MALHUN HATUN KİMDİR?

Bazı eserlerde Şeyh Edebali'nin kızı olarak gösterilen Malhun Hatun aslında Anadolu Selçuklu veziri olan Ömer Abdülaziz Bey'dir.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi'in annesidir. Şeyh Edebali'nin kızı Râbi'a Bâlâ Hâtun ile karıştırılan Mal Hâtun'un babası Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'dir. Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur. Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir.

Râbi'a Bâlâ Hâtun

Bostanzade Yahya Efendi Mâl Hâtun'u Tarih-i Saf adlı eserinde Şeyh Edebali'nin kızı Râbi'a Bâlâ Hâtun olarak göstermiştir. Malhun Hatun'un Osman Bey ile evliliği Tevârîh-i Âl-i Osman'da şöyle anlatılır: "Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: "Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı," der.

Haberin Devamı

KURULUŞ OSMAN DİZİSİNDE MALHUN HATUN KARAKTERİNE KİM HAYAT VERİYOR?

Kuruluş Osman dizisinde Malhun Hatun karakterine Yıldız Çağrı Atiksoy hayat veriyor. 

MALHUN HATUN KİM, ne zaman öldü Kuruluş Osman Mala Hatun (Malhan Hatun) karakterini kim oynuyor

YILDIZ ÇAĞRI ATİKSOY KİMDİR?

Yıldız Çağrı Atiksoy, 1 Nisan 1986 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. İki yıl İzmir Ege Sanat Merkezi'nde tiyatro eğitimi alan sanatçı daha oyunculuk eğitimine Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde devam etti. Ayrıca Plato Film, "Sinema Teknik ve Oyunculuk" eğitimi de almıştır. Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisindeki Berrin Akarsu karakteriyle yıldızı parladı. Yedi Güzel Adam isimli dizide de Zehra karakterine hayat verdi. Savaşçı dizisinde Aslı Özkaynak karakterini canlandırdı. Şimdilerde ise TRT 1'de yayımlanan Şampiyon dizisinde Suna karakterini canlandırmaktadır.