Gündem Manisa'ya hafif raylı sistem geliyor

Manisa'ya hafif raylı sistem geliyor

02.06.2014 - 19:19 | Son Güncellenme:

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, kentte yapılacak hafif raylı sistemle ilgili bir araya geldi. Büyükşehir Başkanı Ergün, hafif raylı sistemle ilgili Devlet Demiryolları ile görüşme yaptıklarını ve yatırım-finans konularının netleşmesiyle birlikte yasal prosedürleri yılbaşına kadar tamamlayacaklarını açıkladı.

Manisaya hafif raylı sistem geliyor

MOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, bölge sanayicileri ile birlikte, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü ziyaret etti. Belediyenin yapılanma sürecinde olduğunu belirten Büyükşehir Başkanı Ergün, 2015 yılı başında bu süreci bitireceklerini ifade etti. Ziyarette Manisa Organize Sanayi Bölgesinin en büyük taleplerinden biri olan şehirle Organize Sanayi Bölgesini bağlayacak hafif raylı sistem konusu gündeme geldi. Başkan Ergün, kentte büyük bir trafik sorunu olduğunu ve hafif raylı sistemin bu sorunu çözeceğini belirtip, Devlet Demiryolları ile görüşmelerin başladığını açıkladı. Başkan Ergün, "Çalışmayı geçen hafta itibariyle başlattık. Geçtiğimiz hafta Azmi Açıkdil Ankara’ya giderek Devlet Demiryolları ile görüşmeler yaptı. Belli güzergahlar üzerinde ufak tefek değişiklikler olabilir. Yeni garajın oluştuğu alandan başlayarak şehrin içerisinden geçmek suretiyle Muradiye kampusuna kadar 16- 18 kilometrelik bir güzergah var" dedi.

Haberin Devamı

PROJE HAZIRLIKLARI BAŞLAYACAK

Bakanlıktan yaklaşık 10 gün içerisinde cevap almayı beklediklerini dile getiren Cengiz Ergün, "Manisa’nın içerisinden hızlı trenin geçmesiyle ilgili 7 tane kavşağın yapılması söz konusu. Bu da çok büyük bir maliyet gerektiriyor. Alternatif olarak da bizim 3-4 sene öncesinden beri hep sunduğumuz bir durum var. Mevcut çevre yolunun etrafından hızlı trenin yapılması ile ilgili bakanlık bir çalışma yapıyor. Oradaki kamulaştırmaların çok daha az bir bedelle yapılabileceği konusunda değerlendirmelerini yapacaklar. Böyle bir karar değişikliğine gidilip gidilmeyeceği 10-15 gün içerisinde belirlenecek. Bu anlamda oradaki istasyonun üzerinden geçecek olan hafif raylı sistemin durumu netleşince bizde bir an önce bununla ilgili proje hazırlıklarına start verme noktasındayız. Bu süreçler tamamlanınca en kısa süre içerisinde hafif raylı sistem için öncelikle projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu da 6 aylık bir süre. Yılsonuna kadar bitirdiğimiz takdir de ve bakanlık nezdindeki ön izinleri ve finans bacağı halledildikten sonra 1 sene içerisinde bu sistemin hayata geçirilme sürecini hep beraber yaşamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

MANİSA OSB HAFİF RAYLI SİSTEMİ DÖRT GÖZLE BEKLİYOR

Manisa OSB’nin hafif raylı sistemi dört gözle beklediğini dile getiren OSB Başkanı Sait Türek, sanayideki fabrikaların işçileri taşıma noktasında büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi. Manisa OSB Başkanı Türek, bugünkü şartlarla taşıma sisteminin sürdürülemeyeceğini belirterek, otobüslerle 50 bin kişiyi şehre getirip götürmenin doğru bir yaklaşım olmadığını kaydetti. Türek, "Ama çaresizlikten şu anda bu şekilde sürüyor. Bu yolcu potansiyelini gören her türlü finans kuruluşu bu sistemi finanse etmek için kredi verecektir diye düşünüyoruz. Çünkü OSB’deki fabrikalarda bundan mutlu değiller. Servislerle işçi taşımak onları da sıkıntıya sokuyor. İşçinin sorumluluğu da fabrikaların üzerine biniyor. Fabrikaların giriş çıkış saatleri elastikleşemiyor. Bu yüzden bizim için çok önem arz ediyor. Diğer bir yönden de şehrimizin homojen gelişmesi ve çağdaş bir şehir haline gelmesi hepimizin arzusu. O yüzden bizde bu hafif raylı sistemi önemsiyoruz. Mutlaka olması gerekir diye düşünüyoruz. Çünkü bu mesafeleri Büyükşehir’i ancak böyle bir sistemle bağlanabilir diye düşünüyoruz. 20 kilometrelik bir ring bu. Bu otobüsle, minibüsle olmaz zaten. Bizde elimizden gelen ne varsa bir kenarında yer almayı arzu ederiz. Hızlı bir şekilde bu sorunun çözülmesi tek arzumuz" diye konuştu.