Gündem Marmara Gölü için mücadele sürüyor

Marmara Gölü için mücadele sürüyor

20.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yanlış su kullanımı ve tarım yüzünden kuruyan Manisa’daki Marmara Gölü’nü kurtarmak için dava açan sivil toplum kuruluşları, Gördes Barajı’ndan göle su verilmesini istiyor.

Marmara Gölü için mücadele sürüyor

Gökhan Karakaş - Ege Bölgesi’nde tarımsal alana dönüştürülmek istenen ve kuruma tehdidini en yüksek seviyede hisseden sulak alanlarından Marmara Gölü’nün kurtarılması için sivil toplum kuruluşları dava açtı. Davacılar, göle var olan su kaynaklarından su verilmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

Ana kaynağı olan Gördes Çayı’nın tekrar göle verilmesini isteyen Doğa Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği ile vatandaşlar “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesini istiyor.

İptal davası açıldı

Manisa’daki Marmara Gölü, yaklaşık 65 bin su kuşunun görüldüğü bir sulak alandı. Yanlış planlama ve uygulamalar kadar yeraltı ve yerüstü sularının aşırı kullanımı nedeniyle kurutulan Marmara Gölü Sulak Alanı, tarım alanına çevrilmek isteniyor. STK’lar ve göl çevresinde yaşayan vatandaşlar “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açtı.

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, şunları söyledi: “Gölün ana kaynağı olan Gördes Çayı’nın suyu, Gördes Barajı’nda tutuluyor. Marmara Gölü’nün yüzey sularıyla beslenmesi amacıyla açılan Kumçayı Derivasyon Kanalı, Adala Besleme Kanalı ve Marmara Gölü Besleme Kanalından su basılmıyor. Gölün hızla yeniden oluşabilmesi için Gördes Barajı ve Ahmetli Regülatörü’nden göle su verilmesi yeterli. Biyolojik çeşitlilik açısından dünya ölçeğinde öneme sahip bu gölün resmi kurumlar tarafından tarım alanına dönüştürülmesi kabul edilemez. Marmara Gölü’nde yapılmak istenen tarımsal faaliyetler ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı. Marmara Gölü’nün yok edilmesi sadece buradaki biyolojik çeşitliliği değil gölün sağladığı ekosistemi ve tarımsal üretimleri de olumsuz etkileyecek.”