Gündem Marmara’ya çamur yağdı!

Marmara’ya çamur yağdı!

04.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da toz bulutu yağmurla bir araya gelince önceki gece gökten adeta çamur yağdı.

Marmara’ya çamur yağdı

Araçların üzeri çamurla kaplandı. Sürücüler, oto yıkama istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Oto yıkamacılarında gün boyu yoğunluk yaşandı.
‘Baş ağrısı yapabilir’
Çamur yağmurunun Sahra çölünden 2 Nisan’da Marmara Bölgesi’ne doğru hareket eden toz bulutunun yağan yağmurla karışması sonucu ortaya çıktığını belirten Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam bu tozun etkili olacağını önceden bildiklerini belirterek, yağışın olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Saydam, şunları söyledi:
“Bu mevsimde, özellikle de gündüz vaktinde bu yağışlar demir, çinko, mangan gibi önemli elementleri ve amino asitleri beraberinde getirir. Yeşil bitkiler izlendiğinde gözle görülür şekilde geliştiği, uzadığı görülebilir. Bu suyu toplayıp evcil hayvanların su kabına, kuşların banyo kabına, akvaryumlara koyulmasını öneririm. Yaşlıların ellerini, kollarını ve saçlarını da bu suyla hem de süzmeden, kaynatmadan ıslatmasını da öneririm.
Bu tozların olumsuz etkisi ise astım, migren, baş ağrısı, tansiyon, böbrek taşı rahatsızlıkları gibi beraberinde getirmesidir.”

Haberin Devamı

‘Sülfirik aside dönüşür’
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şunları söyledi: “Genellikle yağmurun başlangıcındaki hali çamurlu olur. Yağmur devam ettiğinde hava temizlendiği için daha temiz yağar. Kuru olarak yere inmeleri insanların solunum yoluyla ciğerlerine çekmesi nedeniyle daha tehlikelidir. KOAH, kronik rinit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Kışın bacalardan çıkan kükürt, yağmurla birleştiğinde sülfirik asite dönüşür. Çölden gelen tozlarda radyoaktif bileşenler vardır.”