Gündem Marmara’da 2. turda tablo değişmedi

Marmara’da 2. turda tablo değişmedi

29.05.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa 2. kez giden seçmen tercihlerine sadık kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Marmara’da hemen her kentte oy sayısını artırdı. Kılıçdaroğlu da ilk tura kıyasla 180 bin fazla oy aldı.

Marmara’da 2. turda tablo değişmedi

Gürkan Akgüneş - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinde seçmenlerin tercihlerinde sürpriz yaşanmadı. Oy dağılımı ilk turdaki tablonun bire bir benzerini ortaya çıkardı. Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ipi önde göğüslerken, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’de kazanan Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İstanbulluların 2. turda sandığa ilgisi azalırken, Kemal Kılıçdaroğlu ilk tura göre oy sayısını 180 binden fazla artırdı. Erdoğan’ın oy artışı ise yaklaşık 30 bin oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en kalabalık ili İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi beklendiği gibi kıyasıya bir rekabete sahne oldu. İlk tur seçimde yüzde 90 gibi rekor katılımın gerçekleştiği kentte, 2. turda katılım yüzde 87’ye gerilese de adayların aldıkları oylarda artış yaşandı.

SANDIĞA GİTMEDİLER

İstanbul’da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, rakibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile girdiği yarışı bir kez daha önde tamamladı. Anadolu Ajansı’nın yayınladığı, resmi olmayan verilere göre, Kılıçdaroğlu yüzde 51.8 oy alırken, Erdoğan ise 48.2 oy aldı. 14 Mayıs seçiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İstanbul’daki 30 bin 849 sandıktan, 4 milyon 738 bin oy çıkmıştı. Seçimin 2. turunda ise Erdoğan’a 4 milyon 763 bin oy çıktı. Kılıçdaroğlu ise seçimin ilk turunda 4 milyon 928 bin oy almıştı. İkinci turda Kılıçdaroğlu’na 5 milyon 112 bin oy verildi. Bu sonuçlara göre, kentte Kılıçdaroğlu’nun oylarını 180 binden fazla artırdığı görülürken, Erdoğan ise ilk turdan 30 bin oy daha fazla aldı. İlk turda Sinan Oğan ile Muharrem İnce’nin oy toplamı 483 bindi. İstanbul’da 350 binden fazla seçmen 2. turda sandığa gitmeyerek, seçimin kaderinde önemli bir rol oynadı.

Haberin Devamı

TRAKYA YİNE KIRMIZI

Trakya’da Kılıçdaroğlu’na en yüksek oyu veren (yüzde 68) kent, ilk seçimde olduğu gibi yine Kırklareli oldu. Kılıçdaroğlu, kentte 5000 oy artışıyla ipi önde göğüslerken, Sinan Oğan ve Muharrem İnce’nin ilk turdaki toplam oyu 11 bin 700’dü. Erdoğan’ın oy artışı ise 1000 civarında gerçekleşti. Kentte yaklaşık 6000 kişi 2. turda sandığa gitmedi. Kılıçdaroğlu’na desteğin yüksek olduğu Edirne’de de sandığa gidenlerin sayısında düşüş yaşandı. Kılıçdaroğlu, ilk tura oranla oyunu 3 puan artırırken, Erdoğan’ın oy artışı ise 1 puanda kaldı. Tekirdağ’da da sandıktan benzer bir sonuç çıktı. Kılıçdaroğlu oy oranını 4 puan artırırken, Erdoğan’ın oy oranındaki artış 1.5 puanda kaldı. Kılıçdaroğlu’nun 222 bin oy aldığı Çanakkale’den, Erdoğan’a 160 bin oy çıktı. Her 2 adayın oy artışları da dengeli bir şekilde gerçekleşirken, 2. turda yarışamayan adayların oylarının bir kısmı ise sandığa yansımadı. Bölgenin genelinde 2 adayla 2. tura gidilmesi, bazı seçmenlerin sandıktan uzak durmasıyla sonuçlandı. Balıkesir’de 2. turda da en yüksek oy ilk turda olduğu gibi Kemal Kılıçdaroğlu’na çıktı. Kılıçdaroğlu, 2. turda oyunu 19 bin artırırken, Erdoğan da 12 bin oy artışıyla seçimi tamamladı. İlk turda yarışan adayların yüzde 6’lık oy oranları 2 adaya dağılırken, büyük payı yüzde 4 ile Kılıçdaroğlu aldı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK DESTEK SAKARYA’DAN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2. tur seçimde Marmara’da en büyük desteği yine Sakarya’dan aldı. Sakarya’da Erdoğan oyunu yüzde 4 artırırken, 2 hafta öncesine göre 12 bin oy daha fazla oy aldı. Sakarya’da 22 bin seçmen 2. turda sandığa gitmezken, Sinan Oğan ile Muharrem İnce’nin oyları her 2 adaya da dengeli bir şekilde dağıldı. Kılıçdaroğlu da sandığa giden seçmen sayısının azalmasına karşın aldığı oyları yaklaşık 20 bin artırdı.

OY ARTIŞI YETMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmara bölgesinde en yüksek oy oranına ulaştığı 2. kent ise Kocaeli oldu. Kocaeli’nde oy kullanan 1 milyon 341 bin seçmenin yüzde 57’si(755 bin oy) tercihini Erdoğan’dan yana kullanırken, Kılıçdaroğlu’na ise Kocaeli’nden yüzde 43 oy çıktı. Erdoğan, 2. turda 15 bin oy artışı gerçekleştirirken, Kılıçdaroğlu’na sandıktan ilk tura göre 40 bin oy daha fazla oy çıktı. Sinan Oğan ile Muharrem İnce’nin toplam oyu ise 95 bindi. İstanbul’dan sonra Marmara bölgesinde en çok seçmene sahip il olan Bursa’da da tablo değişmedi. Kentte sandığa gidenlerin sayısı azalırken, Erdoğan oyların yüzde 54.5’ini aldı. İlk tura göre sandıktan Erdoğan’a 20 bin oy daha fazla oy çıktı. Kılıçdaroğlu da oy oranını 5 puan artırdı. İlk tura göre Kılıçdaroğlu’na 70 bin seçmen daha oy verdi.

Haberin Devamı

Marmara’da 2. turda tablo değişmedi