Gündem Marmara’da havadan müsilaj denetimi

Marmara’da havadan müsilaj denetimi

26.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi’nde 2021 yazındaki en büyük çevre sorunu olurken bilim insanları ve ilgili bakanlıkların ortak çabasıyla çözüme ulaştırılan müsilaj, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı “Marmara Denizi Eylem Planı” doğrultusunda havadan denetleniyor.

Marmara’da havadan müsilaj denetimi

 

GÖKHAN KARAKAŞ KOCAELİ - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz uçağı, deneyimli pilotlar ve çevre mühendisleriyle devriye uçuşları yaparak müsilaj kontrolü yapıyor. İzmit Körfezi’nde müsilaj duyarlılığı ile yapılan ilk uçuşta Milliyet ekibi de vardı. 35 yıldır deniz uçağı kullanan deneyimli pilot Hakan Osanmaz, “Uçuşlarımızda özellikle gemilerden kaynaklanan deniz kirliliklerini, limanlardan ve sanayi tesislerinden kaynaklanabilecek çevre kirliliklerini inceliyoruz diye” konuştu. Amacımız denizin kirletilmesini engellemek. Marmara Denizi’ne giren kirliliği önleyebilirsek müsilaj sorunu olmaz.

Haberin Devamı

Marmara’da havadan müsilaj denetimi

Her gün uçuyorlar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı çevre mühendisi Muammer Özcan ise, müsilajın önemli etkenlerinden birinin denizdeki azot ve fosfor yükü olduğunu belirtti. Kocaeli’nde İSU’nun işlettiği kentsel atık su arıtma tesislerinde atık suların yüzde 100 oranda arıtıldığını söyleyen Özcan, “Günde 1-2 uçuş yaparak deniz kirliliklerini tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.