GündemMarmaray’da korkutan sızıntı

Marmaray’da korkutan sızıntı

09.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmaray’da su sızıntısı olduğunu gösteren bir fotoğrafın sosyal medyada yer almasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkilileri, Yenikapı istasyonundaki peronda inceleme yaptı. Tren raylarına çok yakın olan duvarlardaki sızıntının seferleri aksatmayacağı öğrenilirken dolgu ve tamirat çalışmalarının gece yapılacağı öğrenildi

Marmaray’da korkutan sızıntı

Afet uzmanı Yard. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, sızıntının olduğu duvarı yetkililerle kontrol ettiklerini belirterek yeraltı suyunun nasıl geldiğinin belirlenemediğini vurguladı. Yard. Doç. Dr. Kaptan, inşaatın tamamını yapan ve denetleyen firmaların hepsinin Japon olmasının objektiflikle ters düşeceğini söyleyerek, şunları söyledi:
“Yetkililer yüksek basınçlı çimento şerbetini deliğe püskürtecek. Yüksek oranda epoksi içeren bu karışım çabuk donar ve bulunduğu yeri kapatır. Bu çok doğru bir yöntem. Marmaray’ın üzerinde suyun yarattığı yüksek basınç var. Marmaray bu basınç hesap edilerek yapıldı. Ama inşaatı kontrol edenlerin de Japon olması beni düşündürüyor. Benim de işaret ettiğim iki tehlikeden biri su sızıntısıydı. Suyun sızmasını engellemek çok güç. Su ilerleyen bir virüs gibidir. Bir çatlak bulmuş ve girmiş, belki bu çatlak gözle görülmeyecek kadar küçük. Şimdi bu sızıntının artmaması, başka bir yerden daha çıkmaması gerekli. Hattın açık olması normal ama izolasyonu hemen yapılmalı ve başka yerde sızıntı olup olmadığı kontrol edilmeli. Tedbir almak ve suyun başka yerden çıkmasını engellemek gerekli.”

Haberin Devamı

‘Yolcuları tehdit edecek durum yok’
TCDD yetkilileri Marmaray’a ait olduğu öne sürülen sızıntı iddiaları için, “Denizin altındaki tüplerde nemlenme olması teknik olarak mümkün değil” dedi. Sistemin kara-yaklaşma tünellerinde nemlenmenin ise normal olduğunu ifade eden yetkililer, “Orada yolcuları tehdit edecek bir durum söz konusu olmaz” dedi. Sirkeciye kadar deniz altından giden tünel olduğunu ifade eden yetkililer, “Orada tüpler yalıtılmış durumda. Sızma olmaz. Delme tüneller ise normal tünel tekniğiyle yapılıyor. Kara tünellerinde nemlenme tolerans dahilinde. Yani normal. İddialara konu olan yer deniz altı değil. Batırma değil, delme tünel” diye konuştu.
MİTHAT YURDAKUL Ankara

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler