Gündem 16 yılda inşa etti! Masal âleminin mimarı

16 yılda inşa etti! Masal âleminin mimarı

13.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

El becerisini mühendisliğiyle harmanlayan ODTÜ mezunu Tufan Sesigürgil, emeklilik döneminde 16 yıl gibi uzun bir sürede hayalindeki masal kentini sabırla inşa etti Dioramasının başına geçtiğinde kendisini bambaşka bir alemde bulduğunu söyleyen Sesigürgil, ‘Hayalim, Ankara’da bir model tren müzesi kurulması’ diyor...

16 yılda inşa etti Masal âleminin mimarı

Habil TANGÖREN-  "Kendi dünyanı yarat" düsturuyla yola çıkan Tufan Sesigürgil, 2006 yılında temellerini atmaya başladığı dioramasını bugün zirvelere çıkarmış durumda.

Haberin Devamı

Ankara'da yaşayan ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü mezunu Sesigürgil, el becerisini ve hayal gücünü mühendisliğiyle de birleştirerek aradan geçen 16 uzun yılda Avrupa'daki benzerleri kadar, hatta birçok açıdan onlardan bile ileriye taşıdığı görkemli bir kurgu meydana getirmiş.

Bir başarı hikâyesi  

Üniversite, askerlik, evlilik, emeklilik derken bugünlere geliş sürecini Tufan Sesigürgil'den dinleyelim:
"1965 yılında girdiğim ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden 1970'te mezun oldum. İş hayatıma 1972 yılında; Layne Bowler Dik Türbin Pompaları şirketinde satış mühendisi olarak başladım. Daha sonra Üretim Müdürlüğü’ne getirildim.

1974 yılında Türk Traktör ve Ziraat Makinaları A.Ş’ye Metod Mühendisi olarak geçtim. 1978'de de Makine Atölyesi Müdürlüğü’ne tayin edildim.
1979 yılında eşimle birlikte kendimize ait Tuşe Makine Sanayi ve Ticaret şirketini kurduk. Şirket kalıp, aparat ve özel maksatlı işleme tezgâhları imalatı üzerinde Ankara Siteler ve Ostim sanayi sitelerinde çalıştı. Türkiye’de ilk kez çok milli matkap kafalarının ve modüler tip özel maksatlı talaşlı imalat makineleri ve transfer tezgâhlarının üretimini yaptık. 1996 yılında Ankara Organize Sanayi Bölgesinde fabrikamızı tamamlayarak bir aile şirketi olan YEPASAN yedek parça şirketini kurduk ve burada daha çok yurt dışına parça imalatı yaptık."

Haberin Devamı

16 yılda inşa etti Masal âleminin mimarı

"2006 yılında, 36 yıllık yoğun bir çalışma hayatından sonra emekli olmaya karar verdim ve işi büyük oğlum Hasan’a devrederek 60 yaşımda erken emekliliğe ayrıldım.

Emeklilik sürecinde mutlu, huzurlu ve sakin bir yaşam için seçtiğim hobi, model trencilik oldu. Verdiğim en isabetli karar da bu oldu diyebilirim. Kurgumun ilk temellerini atmaya başladığım 2006 yılından beri hayatımın en keyifli ve huzurlu zamanlarını burada, bu dev masal kentinde geçiriyorum."

Bu muhteşem kurguyu, evinin altında garaj olarak planladığı 100 metrekarelik alanda sıfırdan başlayarak ve bir mühendis-mimar titizliğiyle inşa eden Tufan Sesigürgil'in emeklilik günlerinde model tren hobisi, onun için yaşam biçimi olmuş. Sesigürgil, her gün işe gider gibi alt kata iniyor ve bu masal kentinin içine giriyor.

Haberin Devamı

16 yılda inşa etti Masal âleminin mimarı

‘Trene binip yola çıkıyorum’

Sesigürgil, diorama başında geçen keyifli saatlerini şöyle anlatıyor: "Burası bambaşka bir dünya. Kurgudaki her figürle birlikte oluyorum. Onlarla sohbet ediyor, yaptıkları işe yardım ediyorum. Ben de onlardan biri oluyorum. İstasyondan çıkan bir trene biniyorum ve bu masal aleminin diğer istasyonlarına doğru yola çıkıyorum.

Sadece öğle yemeği için kurgumun başından ayrılıyorum, kahvemi içip alt katta yeniden işbaşı yapıyorum. Bu hobi, benim için muazzam bir terapi oluyor. Burada kendimi çok iyi hissediyorum, her parçayla uğraşırken tarif edilemez bir haz duyuyorum.
Bu hobiye devam etmek ve daha da iyi işler yapabilmek için umarım sağlığım izin verir. En büyük dileğim ise, benden sonra birilerinin bayrağı teslim alarak bu kurgunun daha iyilerini yapması ve Ankara’ya bir "Model Tren Müzesi" kazandırması."

Bu görkemli dioramayı instagramda “tusetren” ya da internette “tusetren.com” adresinden ziyaret edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

16 yılda inşa etti Masal âleminin mimarı

Diorama nedir?

Diorama, gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir. “Sergi amacıyla yapılmış üç boyutlu büyük tablo” olarak da tanımlanabilir.

‘Teşekkür ediyorum’

“Bir İngiliz atasözü şöyle diyor: Eller çok olunca, yük hafifler.“Bir İngiliz atasözü şöyle diyor: Eller çok olunca, yük hafifler.Bu kurgunun ortaya çıkmasında benim dışımda birçok kişinin az ya da çok yardımları oldu. Onlardan ciddi emek yardımı aldığım gibi çok da şeyler öğrendim. Öncelikle sevgili eşim Şemsa, oğullarım Hasan ve Ahmet, torunum Duru ve başta Azmi Köse olmak üzere tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.”