Gündem MASKE YASAĞI KALKTI MI? Hastanelerde, okullarda, otobüslerde, uçaklarda maske zorunluluğu ile ilgili son dakika

MASKE YASAĞI KALKTI MI? Hastanelerde, okullarda, otobüslerde, uçaklarda maske zorunluluğu ile ilgili son dakika

27.04.2022 - 16:52 | Son Güncellenme:

Maske zorunluluğu kalktı mı? Son yapılan Bilim Kurulu Toplantısında gündem maddelerinden olan maske zorunluluğu ile ilgili açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar doğrultusunda kapalı mekanlarda maske kullanma zorunluluğu kaldırıldı. Peki maske yasağı okullarda devam edecek mi? Toplu taşımada maske zorunluluğu var mı?

MASKE YASAĞI KALKTI MI Hastanelerde, okullarda, otobüslerde, uçaklarda maske zorunluluğu ile ilgili son dakika

Maske yasağı ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan maske takma zorunluluğu açık alanlarda kaldırılmıştı. Kapalı alanlarda, hastanelerde ve okullarda kullanımına devam edilen maske ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Yapılan son Bilim Kurulu Toplantısı'nda yeni kararlar alındı. Kapalı alanda maske kullanımı kaldırıldı.

Haberin Devamı

MASKE YASAĞI KALKTI MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada 'Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Maske zorunluluğu toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında vakalar 1000'in altına düşene kadar devam edecektir.' dedi.

OKULLARDA MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 'Milli Eğitim Bakanlığı olarak okul öncesinden ilkokula, ilkokuldan orta okula, ortaokuldan liseye kadar 18 milyon öğrencimizin eğitim aldığı tüm okullarda artık kapalı mekanlarda maske kullanımını hem öğrencilerimizden hem de öğretmenlerimizden kaldırmış bulunuyoruz. Bu süreç gerçekten çok zorlu bir süreç oldu.' açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

UÇAKLARDA MASKE ZORUNLU MU?

Bakan Koca açıklamasında 'Sadece ulaşım ve sağlık kuruluşlarında vaka sayısı binin altına inene kadar maske kullanımı onun dışında hiç bir alanda maske kullanımı olmayacak şeklinde açıklama olmuştu. Bunun içine uçaklar da, eğitim de, kapalı alanlar da tüm kurumlar girmiş olur.' dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MASKE GENELGESİ

Kapalı alanlarda maske kullanımına ilişkin genelgenin detayları şu şekildedir;

Koronavirüs (Covid19) salgını sürecinde toplumsal hayatın işleyişine ilişkin usul ve esaslar, salgının genel seyri ve Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda Bakanlığımızca yayımlanan Genelgelerle belirlenmiş ve İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulları kararları ile hayata geçirilmişti.

Salgınla mücadele sürecinde en önemli etkenler arasında yer alan maske kullanımına dair usul ve esaslar salgının son dönem seyri ve Sağlık Bakanlığının önerileri göz önünde bulundurularak daha önceki genelgemizle yeniden düzenlenerek açık alanlarda maske kullanım zorunluluğu kaldırılmıştı.

Sağlık Bakanlığının yazısında;

''Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale gelmiştir. Bu nedenle ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı, hastalık şüphesi ve riskli gruplarla teması olanların hem kendini hem de çevresini korumak için maske kullanmaya devam etmeleri ve hatırlatma dozlarını yaptırmaları bireysel sorumluluk çerçevesinde önemlidir.

Haberin Devamı

Bu kapsamda 26 Nisan 2022 tarihli COVID­19 Bilimsel Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda; Açık ve kapalı alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda, tüm okullarda maske zorunluluğunun tümüyle kaldırılması, ancak ülkemizdeki günlük vaka sayısı 1000’in altına düşene kadar bir müddet daha toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske kullanımına devam edilmesi, kapalı alanlarda maske kullanıma dair usul ve esasların aşağıdaki şekilde değiştirilmesi bildirilmektedir.'' hususları Bakanlığımıza iletilmiştir.

Bu çerçevede 27.04.2022 tarihinden itibaren;

Toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşları hariç olmak üzere diğer tüm kapalı alanlarda maske zorunluluğu uygulamasının sona erdirilmiştir.
Toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarının kapalı alanlarında ise yeni bir karar alınıncaya kadar (günlük vaka sayısı 1.000’in altına düşmesi halinde) maske kullanma zorunluluğuna devam edilecektir.

Valilerimizce, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınacak ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.