Gündem ‘Maskesiz hayat’ eylül sonrasında

‘Maskesiz hayat’ eylül sonrasında

02.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Maske zorunluluğunun toplumsal bağışıklık sağlandığında kalkabileceğini belirterek eylül ayı sonrasına işaret eden Koca, “Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluluğu söz konusu olmayabilir” dedi

‘Maskesiz hayat’ eylül sonrasında

Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğunun toplumsal bağışıklık sağlandığında kalkabileceğini belirterek eylül ayı sonrasına işaret etti. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, 2 metre mesafeyi koruyabilenlerin maskeyi çıkarabileceğini ancak maske zorunluluğun kalkması için toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğini söyledi. Koca, “Toplumsal bağışıklığın oluşması önemli, aşılamanın yaygın yapılması lazım. Aşılamayı haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz. Toplumun en az yüzde 60’ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluşacağını biliyoruz. Bunun da haziran-temmuz aylarında sağlanabileceğini ümit ediyorum yani olması için yoğun bir gayret içindeyiz. Dolayısıyla erken dönemde rahatlayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bulaşı önlüyor mu?

ABD’de aşı olanların maske takmadığının hatırlatılması üzerine Koca, “Biz yaygın aşılamayı yapmadıkça maske takılmamasını önermiyoruz, önermeyeceğiz. Ama toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluluğu söz konusu olmayabilir. Çünkü biz halen bütün aşıların bulaşıcılığı önlediğinden emin değiliz. Uğur Hoca, BioNTech aşısının yüzde 90 bulaşıcılığı da önlediğini söylemişti ama diğer aşılar ile ilgili daha emin değiliz. Onun için toplumsal bağışıklık yani yüzde 60-70 oranında aşılama bitmedikçe, kişisel tedbirlerin, maskenin devre dışı kalmasını doğrusu çok önermiyoruz. Ama bu eylül sonrası devreye girer” bilgisini verdi. O dönemde okullar ve üniversitelerin de açılmasını hedeflediklerini kaydeden Koca, “Toplumsal bağışıklığı sağladığımızda normal hayata dönebiliriz. Eylülde normal hayata dönmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2 metre mesafe

“Yani aşılanan kişiler maskeyi çıkarabilecekler mi?” sorusuna ise Koca, şu yanıtı verdi: “İlla maskeye geleceksek öyle olsun, ama birçok kimse takmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu hepimiz biliyoruz ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. Biz toplumsal bağışıklığın olduğu dönemde de maskeyi daha çok enfeksiyonu olanların takması gerektiğini önemsiyoruz. Şimdi bile 2 metre mesafeyi koruyabiliyorsanız sahilde takmanız gerekmez ama evde 2 metre mesafeyi koruyamıyorsunuz takmanız gerek. Bunun artık nasıl bulaştığını biliyoruz, herkesin bu çerçevede kişisel tedbirini alıyor olması gerek. Yani maskelere paydos demedim.”

Yerli aşı eylülde

Yerli aşı çalışmalarında gelinen aşamaya da değinen Koca, üç aşının faz-1 çalışmasının sürdüğünü, bir aşının faz-2 aşamasına gelmek üzere olduğunu ve faz-3 safhasındaki aşı için ise gerekli üretim dozunun hazırlandığını açıkladı. Nazal aşıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Koca, şöyle konuştu: “Stabilizasyon dediğimiz iki haftalık süresi var. Eğer stabilizasyonda sorun çıkmazsa başlamış olacağız. Asgari iki yerde üretimi erken dönemde başlatmak istiyoruz. Eylül ayında aşımız kullanılabilir olsun istiyoruz. Yani yerli aşı eylülde devreye girecek, devreye girdiğinde biz zaten herkesi aşılamış olacağız. O dönemde yerli aşı daha çok hatırlatıcı doz olarak devreye girmiş olacak. Ama vatandaşımızın bir kısmı yerli aşıyı bekliyor olabilir, tercih ettiğinde o hakkı da vermiş olacağız.”

Haberin Devamı

‘12 milyon doz aşı geliyor’

Koca, aşı tedariki konusunda bilgi verirken de, “Uğur Hoca’yla bugün (önceki gün) görüştük, 12 milyon ihracat izni aldığını ifade etti. ‘Bu haftadan itibaren gelecek hafta sonuna kadar 12 milyon dozu peyder pey gönderiyoruz’ dediler. Haziranda da 30 milyon doz gelecek biliyorsunuz. Eğer 30 milyon aşımız gelirse, Uğur Hoca’nın dediği şekliyle takvim işlerse, biz haziran sonu 20 yaşa kadar ineriz” dedi.
Uğur Şahin’in Türkiye’ye haziran ayı ortasında gelmesini beklediklerini söyleyen Koca, sırası gelenlerde aşı olma oranının giderek yükseldiğini belirterek, “Biz dünyadan farklı olarak 2 hatta 3 aşı ile tercih hakkı vererek konforlu bir aşı dönemi sağlıyoruz aslında. Yani Almanya’da ya da Fransa’da üç tane aşıdan tercih yapma durumunuz yok” ifadelerini kullandı.