Gündem Mavi çubuklu papağan balığı

Mavi çubuklu papağan balığı

20.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tropik ve sıcak denizlerde yaşamasına rağmen iklim değişikliğiyle birlikte ısınan Akdeniz’de yaşam alanı bulan türlerin son örneği “Mavi Çubuklu Papağan Balığı” oldu.

Mavi çubuklu papağan balığı

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Yıl boyunca su sıcaklığı 26 dereceyi bulan Kızıldeniz göçmeni olan bu renkli balık, Akdeniz’de ilk kez 2001 yılında İsrail kıyılarında görülmüştü. Akdeniz’e yabancı bir tür olmasına rağmen hızla yayılarak 2004’te Lübnan’da bildirilen Mavi Çubuklu Papağan Balığı, 2013’te Türkiye kıyılarında da görülerek Türk bilim insanlarının dikkatini çekti. Son yıllarda aşırı çoğalan ve yerel ekosistemi hatta balıkçılık ekonomisini tehdit eden aslan ve balon balığı gibi hızla sayıları artan balıklar listesindeki Mavi Çubuklu Papağan Balığı da ekosisteme zarar veriyor. Papağan balığı türü son yıllarda Akdeniz’de su altına inen dalgıçların daha çok sık karşısına çıkmaya başladı. Akdeniz kıyılarında aslan ve balon balığı kadar çok olan balığın hızlı ürediğine dikkat çeken Türk Deniz Araştırmaları Vakfı üyesi, Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi Kurucu Müdürü Dr. Elif Özgür Özbek, “Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli Akdeniz Bölgesi iklim değişikliğinden bu yüz yıl boyunca çok fazla etkileneceğini bildirdi” dedi. 

Haberin Devamı

‘Yıkıma neden olur’

Özbek, taş, kaya ve mercanların üzerindeki alglerden beslenirken bulundukları bölgelerde sahilden derin çukurlara kadar bölgede ekosistemin yapısını değiştirdiği öğrenilen bu türün biyoerozyona (yıkıma) neden olduğunu belirtti. Dr. Özbek, “İstilacı bir tür olduğu için izlenmesi gerekiyor. En fazla 75 cm boya ve 13 yaşa ulaşabilirler. Ortalama boyları 30 cm’dir. 90 metre derinliğe kadar mercan ve kayalık resiflerde yaşarlar. Fakat dişilerinin daha derinleri tercih ettiği biliniyor. Genç bireyleri daha sığ sularda deniz bitkileri arasında bulunur” dedi. Balığın hermafrodit yani yaşamın ilk yıllarında dişi, sonra erkek cinsiyetli olduğunu ve cinsiyet değişiminin genellikle 7 yaşında ve 29 cm boyda gerçekleştiğini belirten Dr. Özbek, iklim değişikliğine dikkat çekerek, yunu dedi: “Kıyılarımızda sıklıkla görmeye alıştığımız bir tür olması iklim değişikliğinin ne kadar hızlı etki gösterdiğinin ve Akdeniz’in tropikalleştiğinin kanıtıdır.”