Gündem ‘Mavi’ plajlar böyleyse...

‘Mavi’ plajlar böyleyse...

09.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 15 plaj, su kalitesi açısından mükemmel anlamına gelen ‘mavi’ kategorisinde yer alıyor. Ancak bunların bazılarının durumu hiç iç açıcı değil!

‘Mavi’ plajlar böyleyse...

İstanbul’da yüzmeye uygun 82 plaj var ama kirlilik nedeniyle çoğunda denize girmek hastalıkları davet edebilir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, İstanbul’un Adalar, Beykoz, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Şile ve Tuzla ilçelerinde ‘mavi’ kategoride 15 plajı var. Ancak o mavilerden bazılarının durumu hiç de iç açıcı değil. Müdürlüğün sitesinde, ‘mavi’ yani su kalitesi açısından ‘mükemmel’ olarak işaretlense de plajlardaki durum bunun tersi.

Haberin Devamı

Tabanı çamur

Onlardan biri de Beykoz’daki Poyraz Plajı. Tabanı çamurla kaplanmış plajda, çocuklar bulanık suda deniz sefası yapıyor. Plajı işleten Poyrazköy Kalkındırma ve Doğayı Koruma Derneği’nin ikinci başkanı Cemil Bayraktar, sudaki bulanıklığın 3. köprü inşaasıyla ilgili olduğunu söylüyor: “Köprü için yapılan viyadüğün temelinden çıkan toprak, yağmur yağınca dere akıntısıyla plajın tabanına yayıldı. Büyükşehir belediyesine temizlemeleri için başvurduk ama daha gelmediler. Plajın karşısındaki eski kadınlar plajı da kapatıldı, orada tersane inşaatı başladı. Bize oradan kirli su akmayacağı söylendi.”

‘Mavi’ plajlar böyleyse...

‘Akvaryum gibiydi’

Beykozlu Enver Turhan da 13 yıldır Poyraz Plajı’na geldiğini belirterek, “Eskiden burası akvaryum gibiydi şimdi ise kötü. Kirliliğin nedeni, balıkçı tekneleri ve tersane inşaatı” dedi. Plaja deniz bisikleti kiralayan Rıfat Bektaş da, yağmur yağdığı zaman derenin getirdiği topraktan dolayı plajın dibinin çamur olduğunu belirterek, “Buradaki liman da dalgayı kestiği için sirkülasyon olmuyor. Nereye bassan çamur. Dubaların öbür tarafı ise yosun. Belediyenin burayı temizlemek için makine göndermesini bekliyoruz” sözleriyle plajın son halinden yakınıyor.

Haberin Devamı

Kireç dökmüşler

Yine listede ‘mavi’ kategoride yer alan Tuzla Belediyesi Halk Plajı’nda da durum hiç mükemmel gözükmüyor. Denizin maviden çok beyaza döndüğü dikkat çekerken, plajda çalışan bir görevli manzarayı, “Sudaki mikrobun kırılması için suya kireç döktük. Tersaneden gelen pis su temizlensin diye” sözleriyle açıklıyor.

‘Mavi’ plajlar böyleyse...

İşte o liste

İstanbul’da Poyraz ve Tuzla dışında ‘mavi’ kategoride yer alan diğer plajlar şunlar: Adalar Heybeliada Sadıkbey Plajı önü, Adalar Sedef Adası Halk Plajı, Beykoz Su Ürünlerı Plajı, Büyükçekmece Halk Plajı, Büyükçekmece Mimarsinan Sahili, Büyükçekmece Kamiloba Beldesi Ağar Kamping önü, Çatalca Karacaköy Çobankule Plajı, Çatalca Karacaköy Evicik Plajı, Silivri Selimpaşa Duruman Mevkii, Silivri Bizimköy-Parkköy Sitesi önü, Silivri Altınorak Sitesi önü, Silivri Semizkum Basınkent 4 Site önü, Şile Uzunkum Plajı. Plajların son durumu, http://yuzme.saglik.gov.tr/ adlı adresten paylaşılıyor.

Haberin Devamı

İBB’nin hizmet verdiği plajlar

- Menekşe Plajı: 630 metrelik plajda 200 şezlong, 300 şemsiye, 20 soyunma kabini, 10 duş, 20 WC, cankurtaran ve 120 araçlık otopark alanı bulunuyor. Plaj ücretsiz.

- Güneş Plajı: 840 metrelik plajda; 1200 şezlong, 1590 şemsiye, 25 WC, 144 soyunma kabini, 24 duş, cankurtaran, güvenlik kabini, büfe ve 240 araçlık otopark bulunuyor. Plaj giriş ücreti 22 TL, öğrenciler
için ise 11 TL ‘şezlong + şemsiye’.

- Caddebostan-1: 450 metrelik plajda; 800 şezlong, 600 şemsiye, 8 duş, 18 soyunma kabini, cankurtaran mobosu, 3 cankurtaran kulesi, WC ve 2 büfe bulunuyor. Plaj giriş ücreti 22 TL, öğrenciler için 11 TL ‘şezlong + şemsiye’.

- Caddebostan-2: 300 metrelik plajda; 500 şezlong, 300 şemsiye, 16 soyunma kabini, 8 duş, WC, cankurtaran mobosu, 3 adet cankurtaran kulesi, 3 adet seyyar kule ve 2 büfe bulunuyor. Plaj, ücretsiz hizmet veriyor.

- Caddebostan-3: 250 metrelik plajda; 100 şezlong, 100 şemsiye, 3 adet cankurtaran kulesi, 3 adet seyyar kule, 4 soyunma kabini, 4 duş, WC ve büfe bulunuyor. Plaj, ücretsiz hizmet veriyor.