GündemMazluma da zâlime de yardımla yükümlüyüz

Mazluma da zâlime de yardımla yükümlüyüz

06.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müslümanın, mazluma yardımının ‘anlaşılır’, zalime yardımının ise ‘anlaşılmaz’ gelmesi doğru değildir. Bu konuda Peygamberimiz, “Zalimin zulmetmesine engel olursun. Zulmüne mani olmak ona yardım etmektir” demiştir

Mazluma da zâlime de yardımla yükümlüyüz

Müslümanları birbirlerinin kardeşleri ve dostları olarak duyuran İslâm dini, onların yardımlaşmalarını da emir buyurmuştur. Kulluk çizgisi üzerinde ve insanın yararına olabilecek bütün alanlarda gerçekleştirilmesi gereken yardımlaşma, farz bir görevdir.
Pek çok türü olan bu ilâhî görevin bir nevi de, Müslüman mazlumlarla ve zâlimlerle yardımlaşmaktır. Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav), mazlumların yanı sıra zâlimlerle yardımlaşmayı da içine alan emirlerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Zâlim de olsa mazlum da olsa, mümin kardeşine yardım et.”
Bu emre muhatap olan Müslümanlardan biri sorar:
“- Ey Allah’ın Elçisi! Mümin kardeşime mazlumken yardım ederim. Bunu anlarım, ama zâlimken ona nasıl yardım ederim?
- Onun zulmetmesine engel olursun. Zulmüne mani olmak ona yardım etmektir.”
Zulüm; Allah’a ait olan vasıfları, insanlara ve kurumlara yamamak olan şirkten, fertlerin ve toplumun haklarına tecavüz etmeye ve de yüklendiğimiz ilâhî görevleri yapmamaktan yasaklandığımız ilâhî haramları işlemeye kadar pek çok çeşidi içerir.

Mazlum kimdir?
Mazlum, ücreti kısılan, ödenmeyen veya haksız olarak işten atılan bir işçi veya yükselmesi engellenen ve sürgün edilen bir memur olabilir. Onlara yardım, mümkün olan kişisel veya kurumsal atılımlarla, mağduriyetlerinin giderilmesidir.
Mazlum, yaralı bir kişi olarak karşımıza çıkabilir. Ona yardım, onu bir hastaneye ulaştırmaktır.
Mazlum; özbeöz hakkını kanıtlayamayan bir mağdur olarak görülebilir. Ona yardım, yönlendirme, aracılık yapma, şahitlikte bulunma gibi çeşitlilik arz edebilir.
Mazlum, özel hayatına müdahale edilen, telefonları dinlenen, tehdit edilen, resmi kurumlarca işkenceye uğratılan bir insan olabilir. Ona yardım, ilgilileri bilgilendirme, toplumu demokratik yöntemlerle harekete geçirme şeklinde yapılabilir.
Mazlum; göçe mecbur bırakılmış bir mülteci, hukuksuz kanunların mahkum ettiği bir tutuklu olabilir. Onlara yardım, şartların gerektirdiği konut, eşya, parasal ve psikolojik yardım olabilir.
Mazlum, inancını yaşamak istediği için örneğin; örtülü olduğu, namaz kıldığı için okulundan uzaklaştırılan, kurumundan atılan bir kişi olabilir. Onlara yardım da ilgilileri uyarmak demokratik baskı grupları oluşturmak, iş vermek, yasalar hazırlamak olabilir.

Zâlime nasıl yardım edilebilir?
Zâlim; karaborsacı olabilir. Ona yardım, uyararak, söz geçirilemiyorsa ihbar ederek zulmünü engellemektir.
Zâlim; sarhoş veya hızlı araba kullanan bir kişi ise ona yardım, kuralları hatırlatma, yetkili isek ceza kesmektir.
Zâlim; kanunsuz yetki kullanan bir siyasî, bir idareci olabilir. Ona yardım, öğüt vermek, yargıya başvurmak, daha üst mercilere şikayet etmek, toplumsal bilinci harekete getirmekle yapılabilir.
Zâlim; çıkar için, makam için ve de şöhret için ilâhî hakikatleri gizleyen veya saptıran bir ilâhiyatçı, gerçekleri örten bir bilim adamı olabilir. Onlara yardım, öğüt vermek, yanlışlarını düzeltmek, halkı bilgilendirmek ve kanıtları varsa art niyetlerini belgelemektir.
Zâlim; kişisel haklara mütecaviz bir fert veya medya mensubu, şu veya bu sebeple adaletsiz kararlar alan bir hakim olarak da karşımıza çıkabilir. Onlara yardım, haksızlıklarını dile getirerek, hukuki yollara başvurarak zulüm yapamaz duruma getirmektir.
Zâlim; bilinçli müminlerin nakdi yardımları ve de oylarıyla oluşturduğu imkânları gerçek ve yaygın istişareden yoksun, bencil ve muhteris eylemleriyle harcayan, dâvâ adamı görüntülü kişi olabilir. Ona yardım, yapılanın yanlışlığını ihlasla açıklamak, müminlere hıyanet olan bu zulmü yapamamaları için tepkilerimiz ve oylarımızla yetkilerini elinden almaktır.
Zâlim; namaz ve zekât gibi ilâhî emirleri, içki ve faiz gibi kutsal yasakları çiğneyen, nefsine acımasız kişi olabilir. Ona yardım, örnek olmak, sabırla güzel öğüt vermek ve zaman zaman da tavır koymaktır.

Haberin Devamı

ARDEV’den iftarlı açılış

Araştırma Dayanışma ve Eğitim Vakfı (ARDEV) iftar daveti vererek resmi açılışını gerçekleştirdi. İftara Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bilal Erdoğan ve çok sayıda davetli katıldı. İslam araştırmacısı ve Vakıf Başkanı Ali Rıza Demircan Süleymaniye’de başlayan ilmi hizmetlerinin yıllar sonra yine Süleymaniye’de süreceğinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.

SORU CEVAP - İntihar kişinin kaderinde var mıdır?

Bismillah, İntihar haramdır. Müslüman olan kişi intihar ederse günahkâr olur. Ancak bazı intiharlar ruhsal hastalıklar sebebiyle kişinin iradesi dışında oluşmaktadır. Bu durumda kişi günahkâr da olmaz. Müslüman olduğu, yani intiharın haram olduğunu bildiği halde bilerek canına kıyan kişi cüzi iradesini haram işleyerek kullandığı için sorumludur, cehennem azabına uğrayabilir.

Ölüm esnasında müminler de acı çekecekler mi?

Bismillah... Allah’ımızın kitabı Kuran, kâfirler ve münafıkların meleklerin darbeleri altında acı çekeceklerini bildirmektedir. (Enfal 50;Muhammed 2728)
Kuran gerçek müminlerin acı çekmeyeceklerini, üstelik cennetle müjdeleneceklerini de açıklamaktadır. Nahl sûresinin 32.âyetinde şöyle buyrulur:
“Melekler gerçek müminlerin canlarını iyi kimseler olarak alırken şöyle derler: Selâm size. Yapmış olduğunuz sâlih amellere karşılık girin cennete.”
Böylesine bir ölümle karşılaşmamız için davranışlarımızı ve işlerimizi islamî ölçülere uydurmalıyız ve de özel olarak duâ etmeliyiz. Çünkü peygamberimiz bile “Ölüm sarhoşluğu ve kabir azabından” Allah’a sığınmışlardır.

Haberin Devamı

Koca da karısı İçin süslenmeli midir?

Kur’ânımızın diliyle ifade edersek kadın kocası, koca da karısı için örtüdür, birbirlerini cinsel nitelikli haramlardan korumak ve tatmine erdirmekle yükümlüdürler.(Bakara 187)
Bu sebeple kadın gibi koca da estetiğe önem vermelidir. Örneğin koca da karısı için diş ve vücut temizliğine önem vermeli, cinselliği geliştirici ve tatmine ortam hazırlayıcı güzel kokular kullanmalıdır. Eşler birbirleri için alternatifsiz seçenektirler. Bu sebeple birbirlerini önemsemeleri sevap sağlayacak amellerdendir ve kültürel cihaddır.

Haberin Devamı

BİR DUA

Allâh’ım! Nefsimi İslâmî inanç, amel ve kıymet ölçülerine erdir. Onu batıl inançlardan, çirkin sözler ve kötü işlerden temizle. Nefsimi arındıracakların
en hayırlısı Sensin.

Yasalar da zâlimleşebilir

Misallerden de anlaşılacağı üzere zâlimler, fertler olabildiği gibi kurumlar, yasalar, hükümetler ve muhalefet grupları da olabilmektedir. Bu sebeple mazlumlara ve zâlimlere yardım, fertlerin güç sınırlarını da aşabilmektedir.
Yardım görevimizi yapabilmek için ferdi atılımlar yanı sıra, çok güçlü demokratik baskı grupları, sivil örgütler kurmak ve desteklemek gerekir. Sivil örgütler oluşturma ve yaşatmanın farz görevimiz olduğunu da unutmamalıyız.

Onlara yardım öncelikli
Bilmemiz gereken pek önemli bir husus da, zâlime yardımın, yani onun zulmünü engellemenin, mazluma yardımdan öncelikli olduğu gerçeğidir. Zira zâlimin zulmünü engellemek, mazluma yardımdır. Bir diğer önemli sebep de, mazlumun uğradığı zulüm yalnızca dünyasını etkilerken, zâlimin zulmü ise onun hem dünyasını etkiler, hem de âhiret azabını örgüler. Dünya elemleri geçici, “Korkudan gözlerin yuvalarında dona kalacağı” âhiret azabı ise süreklidir.
Yazımızı bir hadis-i şerifle bitiriyorum;
“Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Zulme uğradığında onu yardımsız bırakmaz. Mümin kardeşinin ihtiyacını giderenin, Allah ihtiyacını giderir. Müminin bir sıkıntısını giderenin Allah, kıyâmet günü uğrayacağı sıkıntılarından birini giderir. Onun ayıbını örtenin de Allah kıyâmet günü ayıbını örter.”

Haberin Devamı

Mazluma da zâlime de yardımla yükümlüyüz

Heyecanla beklenen "11 ayın sultanı" Ramazan’ın gelmesi ile İstanbul'daki türbelere ilgi arttı. İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed'in türbesi, dini günlerde ve Ramazan ayı süresince ziyaretçi akınına uğrayan mekânlar arasında yer alıyor. Vatandaşlar, bu mekanları ziyaret ederek, dua ediyor.

Not: Pek çok konuyu okuyarak veya dinleyerek öğrenmek isteyen okuyucularımıza web sitemizi ( www.ardev.org - Araştırma Dayanışma ve Eğitim Vakfı) ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Sorularınızı gazetemiz (ramazan@milliyet.com.tr) aracılığı ile de sorabilirsiniz.