Gündem Meclis Ayrancı pazarına döndü

Meclis Ayrancı pazarına döndü

18.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çiçek, 24. dönemde yaşananların 25. dönemde yaşanmamasını temenni ederek “Meclis’in zaman zaman Ayrancı pazarına döndüğü günler oldu. Bir nikah kıymadığımız kaldı” dedi

Meclis Ayrancı pazarına döndü


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında TBMM’nin 24. Yasama Dönemi’ne ilişkin faaliyetler hakkında bilgi verdi, yaşanan tartışma ve gerginliklere ilişkin görüşlerini paylaştı. 24. dönemde acı tatlı, “keşke olmasaydı” denilen birçok olay yaşandığını belirten Çiçek, 8 Haziran’da yeni bir sayfa açılacağını ifade ederek, 25. dönemde bunların yaşanmamasını temenni etti. Çiçek, Meclis’i siyasi arenaya çeviren grup toplantılarında yaşanan manzaraları eleştirirken ise şunları söyledi:
Toplantı tepkisi
“Toplumdaki gerginliğin, parlamentoda yaşadığımız sıkıntıların bir sebebi de partilerin iç grup yönetmeliklerine de uymayan grup toplantılarıdır. Bu çatı altında en uzun süre kalmış birisi olarak ifade ediyorum ki, 25. dönemde gerginlik istemiyorsak mutlak suretle grup toplantılarını bugünkü üslubundan kurtulması gerekir. Bu toplantılara katlılabilecek olanlar milletvekilleri ve üst düzey parti yöneticileridir. Ama Meclis’in zaman zaman Ayrancı pazarına döndüğü günler oldu. Şuradan hediye, buradan bilmem ne, neredeyse icra dairelerinin müzayede salonlarına döndüğü zamanlar oldu. Grup toplantılarında en üst düzeyde karşılıklı suçlamaların sonucunda Genel Kurul’a girdiğinizde tutanaklara kadar geçen sıkıntılar, söylemler olmuştur. Bu meclisin güvenliğini de olumsuz etkilemiştir.”
“Herşeyi Meclis’te yapamayız. Bu Meclis’te yapamadığımız bir tek şey kaldı; bir evlendirme merasimi yapamadık. Yani bir de nikah kıyıverseydik bu mecliste olacaktı. Onun dışında ne varsa bu mecliste oldu.” Çiçek, Meclis’te, “keşke olmasaydı” denilen görüntülerin yaşanmaması için, “resmen var, fiilen yok” olan iç tüzüğün değişmesi gerektiğini de söyledi.
Oda tartışması
14 eski Meclis başkanına TBMM yerleşkesinde oda ayrılmasının hangi ihtiyaçtan kaynaklandığına yönelik soruya da Çiçek, şu yanıtı verdi: “Şu an hayatta 14 eski Meclis başkanımız var. Bunlar tarihi şahsiyetler, önemli tecrübe birikimi. Keşke bunlardan partilerimiz, milletvekillerimiz istifade etse. Böyle bir imkan cumhurbaşkanlarına veriliyor. Bazı eski komutanlara karargahta bu tür imkanlar sağlanıyor. Bu dönem mekan sıkıntımız yok.”

Haberin Devamı

‘Çapanoğlu değil kendileri çıkar’

Çiçek, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 1915 olaylarıyla ilgili aldığı karar için, “Bu kararı biz hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve bunu yok hükmünde telakki ediyoruz” dedi. Çiçek “Biz bu istismarın son bulması, tarihi gerçeklerin tüm yönleriyle ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Ama bazı ülkelerin bunu istemediklerini de biliyoruz. Çünkü karıştırdıklarında altından çapanoğlu değil, kendileri çıkacaktır” diye konuştu.

İstiklal Mahkemeleri belgeleri açıklanacak

Çiçek, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TBMM arşivindeki 95 yıllık İstiklal Mahkemesi belgelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu:
“İstiklal Mahkemeleri, milli mücadelede, ölüm kalım savaşı verildiği dönemde, öncelikli olarak asker kaçaklarının önlenmesi amacıyla kurulmuştur. Bugünün şartlarından o günü değerlendirmek zor olabilecektir. Onun için bu mahkemelerin neden kurulduğunu, o günün şartlarını çok iyi bilmek gerekmektedir.
Yoksa bugünün kolaycılığıyla geçmişi suçlamak çok doğru, çok ahlaki, çok da insaflı tutum olmaz.”
Çiçek, mahkemelerin tutanak ve evraklarını olduğu gibi yayınladıklarını vurgulayarak, “Bir tek cümle eklemedik” dedi.