Gündem Meclis Genel Kurulu toplandı

Meclis Genel Kurulu toplandı

24.10.2023 - 20:28 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Meclis Genel Kurulu toplandı

Gündem dışı konuşmaların ardından, söz alan grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Filistin’de meydana gelen insan hakları ihlallerini yerinde tespit etmek üzere bir Meclis araştırması kurulmasına ilişkin taleplerini yineledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da Gazze'de yaşanan İsrail zulmünün artık arşı aştığını vurgulayarak, "İsrail, 17 gündür Gazze'ye binden fazla defa bomba yağdırmıştır. Açıklanan resmi rakamlara göre Gazze'de yarısı çocuk 5 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 16 binden fazla insan ise yaralanmıştır, 1 milyon 400 bin Filistinli evlerinden göç etmek durumunda kalmıştır. Gazze’nin güneyi güvenli bölge ilan edilmesine rağmen, bombalanmıştır. İsrail sadece Gazze’yle kalmamış, hava saldırıları Batı Şeria bölgesine de yayılmıştır. Tüm dünya kuruluş amacı insanın huzur ve refahını sağlamak olan Birleşmiş Milletlerden itidal ve yatıştırma çabası beklerken başta Amerika olmak üzere Avrupa’nın önde gelen tüm ülkeleri İsrail zulmünden yana saf tutarak ataşe adeta benzin dökmektedirler" dedi.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Filistin’de yaşananlara ilişkin, "İsrail 7 Ekim'den beri Gazze’de, bütün dünyanın gözü önünde katliam yapmaktadır; çocuk, kadın, yaşlı, sivil demeden binlerce Filistinliyi katlederek soykırım yapmakta, milyonlarca Filistinliyi yurtlarından sürerek savaş suçu işlemektedir. Gazze’de elektrik, su, enerji ve iletişim hatları kesilmiş, insanlar yiyecek, içecek, giyecek, ilaç gibi temel ve insani ihtiyaç maddelerinden yoksun bırakılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Tehlike ve tehdidin çok büyük olduğunu dile getiren Akçay, "Bugün Filistin, yarın tüm bölge ve nihayetinde Türkiye'nin kuşatılması amaçlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, öncelikle ateşkesi sağlamak, barış ve çözüm iklimini yeşertmek, garantörlük mekanizmasını kurmak adına her türlü katkı ve mücadeleye hazır ve kararlıdır" diye konuştu.

'DÜĞÜNDE EL PENÇE DURAN FOTOĞRAFI VAR'

HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Katar Büyükelçisi’nin İsrail Hamas savaşı nedeniyle 100’üncü yıl kutlamalarını Katar Büyükelçiliğinde iptal ettiğini eleştirerek, "Ama düğüne gitmiş. Bakın, düğünde el pençe duran fotoğrafı var. Yani bu memlekette 100’üncü yıl kutlamak İsrail- Hamas savaş nedeniyle yasak ama düğüne gidebilirsiniz, düğünde sorun yok. Bu kafayla Cumhuriyet elbette anılamaz. Cumhuriyeti kutlamak konser vermek değildir, Cumhuriyeti kutlamak Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve o memleketin, bu memleketin kurtulmasına hizmet eden bütün isimsiz kahramanları anmak demektir" dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, dünya genelinde barış, iş birliği ve küresel sorunların çözümü için önemli bir platform olan Birleşmiş Milletlerin Gazze’de harekete geçemediğini belirterek, "Filistin’de tüm dünyanın gözü önünde büyük bir vahşete, insani trajediye şahit oluyoruz. Üzülerek görüyoruz ki çocuk, yaşlı, kadın demeden adeta soykırıma dönen İsrail vahşeti karşısında ne Birleşmiş Milletler ne batılı ülkeler asgari insani duruşu göstermekten fersah fersah uzakta bulunmaktadır. Uluslararası toplumun bu kayıtsızlığı, sorunu çözmek yerine İsrail’e verdiği kayıtsız, şartsız destek hakikaten yangına benzin dökmekle eş anlamlı bir sonucu oluşturmaktadır. İşte, Türkiye tüm bu kayıtsızlık ortamında taşıdığı tarihi ve insani diplomasiye uygun bir şekilde ilk günden beri barış için, adalet için Filistin’de yaşanan trajedinin son bulması için inisiyatif almaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından SP’nin kamuda birden fazla görevlendirme, İYİ Parti’nin Türkiye’de depreme dayanıksız okulların durumu, HEDEP’in hayvancılığın sorunları, CHP’nin temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına ilişkin grup önerileri reddedildi.

Genel Kurul’da Konutların Turizm Alanına Açılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor. (DHA)