Gündem Meclis otopark dosyasını açıyor

Meclis otopark dosyasını açıyor

17.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM, başkentte bir kişinin ölümüyle sonuçlanan otopark kavgası sonrasında şikâyetlerin artması üzerine “otopark terörüne” yeniden el atıyor. Bir süre önce hazırladığı, “otopark raporunun” gereğinin kurumlar tarafından yapılıp yapılmadığını da sorgulayacak olan TBMM, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumları harekete geçirecek.

Meclis otopark dosyasını açıyor

Meclis daha önce hazırladığı, “otopark raporu”yla bu konudaki başı boşluğu ortaya koymuştu. Raporda, belediyelerin milyonlarca liralık otopark gelirlerini ilgili yönetmeliğe rağmen başka amaçlar için kullandığını tespit eden Meclis, bunun kentlerde trafik ve çevre sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

Belediyelere eleştiri
Meclis, gerekli denetimleri yapmayan İçişleri, Çevre Bakanlığı ve Sayıştay’ı eleştirerek sorunun çözümü için üç kurumun eşgüdüm halinde çalışması, otopark gelirlerinin denetiminin yapılması ve Otopark Yönetmeliği’nin güncellenmesini istiyor.
2012 rakamlarına göre belediyelerin otopark gelirlerinin 147 milyon 466 bin lira olduğunu tespit eden Komisyonun raporunda, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan otopark hesabında 700 bin 746 lira bulunduğu buna karşılık sadece 600 araçlık otopark inşa edildiğine dikkat çekiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otopark hesabında 755 bin 961 lira olduğu belirtilen raporda, belediyenin otopark gelirlerini nerelerde kullandığına ilişkin bilgi olmadığı kaydediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait otopark hesabında da 44 milyon 156 bin lira olduğu belirtilen raporda meblağın büyüklüğüne dikkat çekiliyor.