Gündem Mehmetçik’ten Mavi Vatan’da gövde gösterisi

Mehmetçik’ten Mavi Vatan’da gövde gösterisi

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerçekleştirilecek Mavi Vatan-2021 Tatbikatı start aldı.

Mehmetçik’ten Mavi Vatan’da gövde gösterisi

 

Doğu Akdeniz ve Ege başta olmak üzere, “Mavi Vatan”da hiçbir oldu-bittiye izin verilmeyeceğini vurgulayan Türkiye, denizlerde ses getirecek dev bir tatbikata imza atıyor. İlki 2019’da yapılan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Mavi Vatan-2021, 25 Şubat-7 Mart arasında Ege Denizi ve Akdeniz’de icra edilecek.

Haberin Devamı

25 Şubat-1 Mart arasında tatbikatın “Komuta Yeri (CPX)” safhası icra edilecek. Gemiler 1 Mart’ta tatbikat için “Mavi Vatan”a açılacak.

Tatbikata; Deniz Kuvvetleri’nden; 82 gemi, seş deniz karakol uçağı, 12 deniz helikopteri ile İnsansız Hava Araçları (İHA), Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve SAT/SAS görev timleri katılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, F-16, F-4 savaş uçakları ile Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçaklarının da boy gösterdiği tatbikatta, Kara Kuvvetleri’nden, genel maksat ve taarruz helikopterleri, jandarmadan ise arama kurtarma unsurları yer alıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ise, sahil güvenlik botları olmak üzere toplam 87 gemi, 27 uçak ve 20 helikopterle Mavi Vatan-2021’e katılım sağlıyor. 

Haberin Devamı

İHA’lar boy gösterecek

Tatbikatta İHA’ların, deniz harekât alanında operatif ve taktik seviyede kullanımı sağlanacak ve gerçek harekât ortamının oluşturulması amacıyla, yüksek süratli insansız araçların hedef olarak kullanılacağı suüstü ve hava savunma atışları icra edilecek. Tatbikatla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı karargâh, birlik ve gemilerin hazırlık durumlarını değerlendirmek, Görev Grubu seviyesinde temel harekât nevilerini denemek, deniz harekâtı ve müşterek harekât taktiklerine yönelik yetenekleri geliştirmek, diğer kuvvet komutanlıkları ile müşterek çalışabilirlik usullerini ve karşılıklı destek imkân kabiliyetlerini denemek ve katılacak unsurların harbe hazırlık seviyelerini yükseltmek amaçlanıyor.