Gündem Mehmetçik’ten merhamet dersi

Mehmetçik’ten merhamet dersi

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MSB, Pençe-Kilit bölgesinde Mehmetçik’e kurşun sıkan ve yaralı ele geçirilen teröriste yapılan muameleye ilişkin görüntüler paylaştı. Görüntülerde askerlerin teröristi sedye ile taşıması, ilk yardım süreci, su ve yiyecek paylaştığı anlar yer alıyor.

Önder Yılmaz - Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde iki teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda yaralı ele geçirilen bir teröriste devletin yaklaşımını ortaya koyan görüntüler paylaştı. Görüntülerde “Arya Umut” kod adlı Şengül Bulut’un, Mehmetçik tarafından bulunduğu yerden sedye ile taşındığı anlar ve yaralarına müdahale edildikten sonraki gelişmeler yer alıyor. MSB paylaşımında ayrıca, “Mehmetçiklerimiz tarafından yaraları tedavi edilen ve devletimizin şefkatini hisseden kadın terörist, kahraman askerlerimizin kendisine nasıl davrandığını anlatıyor” notuyla Bulut’un Mehmetçiğin kendisine yaklaşımını anlattığı bir videoya da yer verildi. 

Haberin Devamı

SIRTLARINA ALMAK İSTEDİLER 

Konuşmasında Türk askerinin kendisini yaralı halde bulduğunu belirten Bulut videoda şunları anlatıyor:

Gerçekten bulduklarında ilk yaptıkları şey yaralarıma müdahale etmek oldu. Su verdiler, yemek verdiler, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Hatta beni bulundukları yerden çıkarmak için sırtlarına almayı bile teklif ettiler. Yaklaşımları çok farklıydı, ben çok etkilendim. Hiçbir şey dışarıdan görüldüğü gibi değil. Sabahtan beri buradaki bütün arkadaşlar tüm yaralarımı tekrar tekrar açıp, pansuman ediyorlar, ellerinden ne geliyorsa yapmaya çalışıyorlar. Bunu söylemek istedim, bu böyle bilinmelidir.

Mehmetçik’ten merhamet dersi

‘Ben bizzat şahidiyim’ 

MSB’nin yayınladığı görüntüler; PKK’nın yaratmak istediği gerçek dışı “algı” ile sahada Mehmetçiğin gösterdiği şefkatin oluşturduğu “olgu” farkını da ortaya koydu. 

Konuyu Milliyet’e değerlendiren Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Danışmanı Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, “TSK, dış güçlerin desteğini alarak ayakta kalan PKK-PYD terör örgütüyle mücadelesini 37 yıldır kahramanca, devlet terbiyesi içinde, hukuka uygun olarak yürütüyor” dedi. Babüroğlu, ABD ve Batı’nın kendi yaptıkları insan haklarına uygun olmayan tutumları izah etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

“ABD terörle mücadele için Afganistan’ı işgal etti. 10 binlerce masum insan öldü, sakat kaldı. Türkiye Cumhuriyet Devleti başka bir çoğrafyayı işgal etmiyor. Kendi bütünlüğünü korumak, vatandaşının güvenliğini sağlamak için terör örgütüyle mücadele ediyor. Bunu da insan haklarına saygı çerçevesinde gerçekleştiriyor. TSK’da hiçbir dönemde ele geçirilen yaralı, sağ teröristlerle ilgili herhangi bir işkence kötü muamele olmamıştır. Tersine ele geçirilen teröristlere yemek yedirilmiş, banyo yaptırılmış, tedavi ettirilip ilaç verilmiştir. Ben de oralarda görev yaptım. Bizzat şahit oldum ve bu uygulamaları yaptım.” 

Ağar: TSK terbiyesidir

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Terör örgütü; mensuplarının kaçmamaları için pek çok propaganda malzemelesi kullanır. Örgüte katılan teröristleri beyinlerini yıkayıp, kendi istedikleri gibi formatlar. O format içinde eğer teslim olurlarsa, mücadele etmezlerse veya yaralandıklarında kendilerini imha etmezlerse Türk askerinin onlara merhamet etmeyeceği, çok ağır şekilde cezalandıracağı ve infaz edeceğine dair yalanlar söylerler. Bu örgütün kullandığı taktiktir. Aslolan şudur; TSK, dağdaki Mehmetçik ‘aman’ dileyene, çaresiz kalana silah doğrultmuş olsa dahi silahını indiren teslim olana veya yaralı olana her zaman bir devlet disiplini içinde, bir TSK terbiyesi içinde şefkatle yardımcı olmuştur. Onlarla suyunu, yiyeceğini ve ilacını paylaşır. Bakımını yapar. Bu böyledir. TSK’nın geleneği, temel yaklaşımı her zaman budur. Bize verilen disiplin, terbiye, TSK öğretisi, bir devlet olma büyüklüğü hukuku içindedir. Dağdaki Mehmetçik de ona göre davranır.” 

Haberin Devamı

En büyük cephanelik

Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde etkisiz hale getirilen iki teröristle birlikte M-16 ve AK-47 tüfekleri ile bunlara ait çok sayıda mermi, el bombaları, iki aksiyon kamerası ve termal dürbün ele geçirildi. Çatışmanın yaşandığı mağarada yapılan aramada ise 15 bin 400 doçka uçaksavar mühimmatın ele geçirildiği öğrenildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu mağaranın bölgede şu ana kadar ele geçirilen cephaneliklerin en büyüklerinden olduğunu belirtildi.