GündemMenisküs nedir? Menisküs belirtileri nelerdir?

Menisküs nedir? Menisküs belirtileri nelerdir?

Sporcular ve futbolcuların korkulu rüyası olan menisküs göz ardı edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Dikkat edilmediğinde çoğu zaman sporcuların spor hayatının bitmesine neden olan menisküs yırtığı, spor yapmayan kişiler için de hayatını zorlaştırır. Herkesin bilgi sahibi olması gereken menisküsü yakından inceleyelim

Menisküs nedir Menisküs belirtileri nelerdir

Menisküs ve Menisküs Rahatsızlığı

Menisküs, diz ekleminde bulunan kıkırdağın zarar görmesini engelleyen C şeklinde yapılardır. İç ve dış menisküs olmak üzere, her dizde ikişer tane bulunur ve uyruk ile bacak kemikleri arasında yer alır. Kıkırdak yapısında olan bu parça eklem uyumunu sağlar, hareket kabiliyetine yardımcı olur ve iki kemiğin hareket esnasında birbirine sürtünüp aşınmasını önler.

Haberin Devamı

Menisküs rahatsızlığı ya da diğer adıyla menisküs yırtığı, genç yaştaki kişilerde genelde akut travma nedeninden dolayı görülür, ileri yaşlardaki kişilerde ise menisküs kalitesinin azalması ve yıpranmasından dolayı meydana gelir. En sık karşılaşılan yırtılma sebebi ayak tabanı yere basarken aniden dönme hareketidir. Bu yüzden futbolcularda bu tür sakatlanmalar çok fazla olur. İleri yaşlarda meydana gelen sakatlık ise, menisküs yapısının aşınmasından dolayı yanlış bir oturma pozisyonu ya da eğilip kalkma hareketinde bile oluşabilir.

Menisküs Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir

Menisküsün ilk belirtisi, yırtık içine kan ya da sıvı akışına bağlı olarak şişme görülmesidir. Düz yürürken bir rahatsızlık hissi vermese de dizinizi kırmanız gerektiği hareketlerde; merdiven çıkma, oturup kalkma, bacak bacak üstüne atma gibi anlarda ağrı, acı ve sızı oluşur. Bazen dizinizi kırdığınızda “kırt” diye bir ses de duyabilirsiniz. Hastalar genellikle dizde kilitlenme, acı, ağrı ve şişlik belirtileriyle doktora başvururlar.

Bu tür yaralanmalarda önemli nokta, yaralanmanın şiddetine bağlı olarak menisküs ile birlikte yan ve çapraz bağlar da zarar görebilir. Bunlarda ise dizde boşalma olur. Hareket kontrolü sağlanamaz, güç bindirilemez ve dizden destek alınamaz.

Menisküs Rahatsızlığı Tedavisi

Ameliyat gerektirmeyen menisküs rahatsızlığı için ilaç, dizlik, buz, dize çok fazla yüklenmeme, rehabilitasyon tedavileri yararlı olabilir. Bunun dışında açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere 2 tedavi yöntemi vardır.

Haberin Devamı

Artroskopik menisektomi adındaki kapalı yöntem, günümüzde en çok kullanılan menisküs tedavisi yöntemidir. Uç kısımlarında kamera olan ince araçlarla sorunlu kısma girilerek kamera ile gözlem yapılır ve kırılan menisküs parçaları çıkarılarak gerekli tedavi yapılır. Aynı gün içerisinde hasta taburcu olur. Günlü hayatına geri dönüp sorun yaşamadan rahatlıkla hareket edebilmesi için 3-4 hafta dinlenmesi gerekir.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler