Gündem Menopoz yaşını öğren, kararını ver

Menopoz yaşını öğren, kararını ver

12.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Tansu Küçük, son geliştirilen testlerle bir kadının ne zaman menopoza gireceğinin 1 yıllık yanılmayla bilindiğini açıkladı. Bu da kadınların kariyer ve çocuk planını kolaylaştırıyor

Menopoz yaşını öğren, kararını ver

Yakın zamana kadar tam olarak kestirilemeyen menopoza girme yaşı artık yeni kan testleriyle tahmin edilebiliyor. Özellikle son yıllarda kadınların kariyer endişesiyle geç yaşlara ertelediği doğum sürecini daha ne kadar erteleyebileceğini ortaya koyan bu testler, yaklaşık bir yıllık yanılma payıyla menopoza girilecek yaşı tahmini söylüyor.
Test sayesinde kadındaki yumurtalık rezervlerinin daha ne kadar süreyle devam edeceği ortaya çıkarken, gerektiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara “hamile kalmalarının tüp bebekle bile kolay olmayacağı” söyleniyor.

İki test yapılıyor
Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, bir kadının ne zaman menopoza gireceğini çeşitli nedenlerle bilmek isteyebildiğini belirterek, “En sık karşılaştığımız sebep, doğumu daha ne kadar zaman erteleyebileceğini öğrenme isteğidir. Bunu yakın zamana dek pek de söyleyemiyorduk. Ancak artık eski testlerden çok daha güvenilir 2 test yapıyoruz. Birincisi, küçük yumurta sayımı, ikincisi ise Anti-Müllerian Hormon (AMH) denilen yumurtalık rezervini ve fonksiyonlarını değerlendirmeye yarayan ölçüm” diyor.
Prof. Dr. Küçük, biri Hollanda’dan diğeri İran’dan yayınlanan iki çalışmada da AMH seviyelerinin menopoz yaşını önceden göstermedeki gücüne işaret edildiğini söylüyor. Hastanın yaşına ve AMH değerine bakılarak yaklaşık menopoz tarihi gösterilebildiğini anlatan Prof. Dr. Küçük, “Biz de hastalarımızda, küçük yumurta sayımı ile birlikte AMH değeri ölçümü yaparak hamileliği daha ne kadar geciktirebileceklerini hesaplıyoruz” diyerek, şu bilgileri veriyor:

Planlamak kolaylaşıyor
“Küçük yumurta sayımı, adetin ilk günlerinde ultrasonografiyle yapılır. Bazen bunun yanında yumurtalık hacim ölçümü de yapılıyor. Küçük yumurta sayısı, hastanın yumurtalıklarındaki rezervin ne durumda olduğunu gösterse de daha ne kadar süre devam edeceğini söyleyemez. Bu durumda daha güvenilir olan AMH ölçümü devreye giriyor.
Bu test bize tam olarak son adet tarihini söylemese de diğer tüm testlerden daha güvenilir bilgi veriyor. Çalışmalarımız gösteriyor ki, doğumu ertelemek isteyen kadınlar bu test sonucuna bakarak hayatlarını planlayabilir. Artık elimizde her yaş ve her değerde AMH’si olan kadınların menopoz yaşını kestirebileceğimiz bir hesaplama sistemi var.”

Haberin Devamı

Tahmin nasıl hesaplanıyor?
“Örneğin hastanın yaşı 31, yeni evli ve akademik kariyerini tamamlamak için daha 3-4 yıl çocuk istemediğini söylüyor. AMH değerini ölçülüyor ve 1.5 çıkıyor. Yapılan hesaba göre menopoz yaşı 36+/-1 yıldır. Kısacası bir yıllık yanılma payıyla menopoz yaşı söyleniyor. Bu durumda hastaya “Kariyeriniz bittiğinde menopoza 1 yıl kalmış olacak ve hamile kalmanız tüp bebekle bile kolay olmayacak. Ya hayattaki önceliklerinizin sırasını değiştirin ya da embriyo dondurarak doğurganlığınızı koruma altına alın’ deniliyor.”