Gündem Mersin’De 18 antik gemi batığı

Mersin’De 18 antik gemi batığı

19.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mersin kıyılarında yapılan su altı araştırmalarında, 100 kilometrelik şeritte 1000 ile 2700 yaş arasında 18 gemi batığı bulundu.

Mersin’De 18 antik gemi batığı

Batıkların 16’sının amfora, birinin tabak yüklü olduğu ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Antalya ve Mersin’de sürdürülen su altı araştırmaları projesinin başkanı Yardımcı Doç. Dr. Hakan Öniz şunları söyledi:

Haberin Devamı

Güçlü ticaret

“Batıklardaki amforalar o dönemde yapılan uluslararası ticareti gösteriyor. Antalya ve Mersin’de üretilmiş amforalarda şarap ve zeytinyağı olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ürünler özellikle Milattan Sonra 2’nci yüzyıldan sonra bölgede gelişen tarım ve ticaretin zenginliğini gösteriyor. Bulunan gemi batıkları Roma ve Bizans dönemlerine ait. Kısa sürede bulunmalarının nedeni ise ‘Selçuk 1’ araştırma gemisinde en son teknolojinin kullanılması. 3 farklı özellikte sonar cihazlarımız, sualtı robotlarımız var. Deniz yüzeyinden deniz altını gösterebilen teknolojiye sahibiz. Bulduğumuz 24 taş çapa da 3500 yıl önce Mersin kıyılarında çok kapsamlı denizcilik yapıldığının belgesi.”

Yazarlar