Gündem ‘Meşru müdafaa hakkı kullanıldı’

‘Meşru müdafaa hakkı kullanıldı’

25.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı”na katılan Mehmetçikler’e Türkiye’nin dört yanından destek mesajları gelmeye devam ediyor. “Dışişleri Bakanlığı Emekli Mensupları” da yayınladıkları bir bildiri ile “Zeytin Dalı” harekatının uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı olduğuna dikkat çekti.

‘Meşru müdafaa hakkı kullanıldı’

Aralarında Engin Ansay, Süha Umar, Ömer Şahinkaya, Ümit Pamir, Halil Akıncı, Tuluy Tanç, Selahattin Alpar, Ali Enginoba, Ender Arat, Oktay Aksoy gibi 160 emekli büyükelçi ile başkonsolostan oluşan grup tarafından yapılan açıklamada, “Silahlı Kuvvetlerimiz, bugün de ülkemizin Suriye ile olan hududu boyunca yuvalanmış olan bütün terörist unsurları Devletimizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı uyarınca temizlemek münhasır amacıyla Suriye’nin Afrin bölgesinde millî güvenliğimizin korunmasını esas alan yüce bir vatan görevini yerine getirmektedir. Silahlı Kuvvetlerimizin bütün personelinin kendilerinin ayırıcı vasfını teşkil eden üstün başarılarının Afrin ‘Zeytin Dalı’ harekâtının icrasında da devamını diliyoruz. Şehitlerimizi şükranla ve rahmetle anıyoruz. Gazilerimize acil şifa diliyor ve minnetle bağrımıza basıyoruz. Allah askerlerimizi ve ülkemizi korusun!” denildi.

‘2. operasyon’

Dışişleri Bakanlığı Emekli Mensupları Koordinatörü Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Milliyet’e yaptığı açıklamada Afrin harekatının uluslararası boyutunu şöyle yorumladı:

“Zeytin Dalı harekatı ülkemizin meşru müdafaa hakkıdır. Bir anlamda ABD ile karşı karşıya gelmiş bulunuyoruz. Harekatın başlamasıyla ABD’nin yaptığı açıklamalar Türkiye’nin endişelerini anladığını ortaya koyar mahiyette. Harekâtın uzaması ve Rusya ile yakınlaşmamız artarsa tavır değişikliğine gidebilir. Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın önemli üye ülkelerinden Mısır’ın harekâta karşı çıkan tutumu ise düşündürücüdür. Afrin harekâtı, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Cumhuriyet tarihinin en önemli askeri operasyonudur.

Bu harekât güneyden kuşatılmamızı yarma harekatıdır. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmamış olsak Suriye sınırında boydan boya kuşatılmış olacaktık. Sözde Kürt devleti kuşatmasına sonuna karşı çıkmalı. Harekâtı tavizsiz olarak başarıyla tamamlamalıyız.”