Gündem Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat!

Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat!

01.10.2023 - 19:25 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü haftalık hava tahmin raporunu yayımladı. Raporda 11 il için sarı kodlu uyarılar yapıldı. İşte detaylar...

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın batısı ile Kıyı Ege dışında kalan yerlerin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun güneydoğusu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'nun güneybatısında beklenen yağışların yer yer kuvvetli, Doğu Karadeniz kıyılarında ise çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıkların Marmara Bölgesi ile Ege ve Karadeniz kıyılarında mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde normallerinin 3-5 derece altında seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, yurdun güneydoğusunda güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Ege kıyılarında kuzeybatı yönlerden yer yer kısa süreli kuvvetli (30-50 km/sa), Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ise kuvvetli (40-70 km/sa) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

YER YER ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yapılan son değerlendirmelere göre; Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinde bugün görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, gece saatlerinden itibaren kuvvetli batı ve kuzeybatı yönlerden rüzgar (40-70 km/saat) ile birlikte etkili olmaya devam ederek Pazartesi, Samsun'un doğu ilçeleri, Ordu, Giresun'un batısı ile Trabzon'un doğusunda kuvvetli (21-50 kg/m2/12 saat), Giresun'un doğu ve Trabzon'un batı ilçeleri ile Rize ve Artvin kıyılarında çok kuvvetli (51-75 kg/m2/12 saat) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzeybatı kesimlerinde devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatlerinden sonrada etkili olmaya devam ederek Pazartesi gece saatlerine kadar Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın kıyılarında yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Karaman, Bingöl, Şırnak ve Tunceli ile Elazığ'ın doğu çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

11 İLE SARI KODLU UYARI

Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış ve rüzgar uyarısında bulunuldu.

Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın ve Düzca için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

YAĞIŞLAR ETKİLİ OLACAK

AKOM yağışların etkili olacağını belirterek, yağışlı hava nedeniyle bazı bölgelerin yer yer 100 kilogram üzerinde yağış alabileceği konusunda uyardı. AKOM İstanbulluları, dikkatli olmaları ve mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda da bilgilendirdi.

İSTANBUL’DA HAVA ULAŞIMINA YAĞIŞ ENGELİ

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İstanbul ve yurt içindeki bazı şehirlerimizde (Sivas, Kahramanmaraş, Erzurum, Antalya) olumsuz hava koşulları sebebiyle, İstanbul Havalimanı kalkışlı ve varışlı bazı seferlerde iptaller yaşanmaktadır. Meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda iptal seferlerde artış beklenmektedir.

TRABZON’DA SAĞANAK; YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

TRABZON'un Sürmene ilçesinde etkili olan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin katlarını su bastı, caddeler göle döndü. Meteoroloji sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda Doğu Karadeniz'de şiddetli fırtına beklendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat

Sürmene ilçesinde saat 16.00 sıralarında başlayan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, bazı ev ile iş yerlerini su bastı. Gök gürültülü süren ve giderek etkisini artıran sağanakta, araç sürücüleri göle dönen yolda zor anlar yaşadı; trafikte aksamalar meydana geldi. -Salim SARIKOÇ/SÜRMENE (Trabzon), (DHA)

SU BASAN EVLERDE MAHSUR KALANLAR İTFAİYE YARDIMI İLE ÇIKARTILDI

Trabzon'da sağanak sonrası su baskını yaşanan cadde ve evlerdeki tahliye ve temizlik çalışmalarına başlandı. Ekipler, yoğun yağışla gelen çöp ve toprağın tıkandığı mazgal ve kanallara müdahale edip, suyun etkisinin artmasını önledi. Sürmene’nin Çamlıca Mahallesi 8 katlı Alsen Apartmanı’nda giriş katlar sular altında kaldı. Evlerde bulunan 12 vatandaş itfaiye yardımı ile üst katlardaki evlerin balkonlarından çıkartıldı. Bina içinde ve çevresinde su tahliye çalışmalarına başlandı. Su baskını nedeniyle Çamlıca Mahallesinde güvenlik amaçlı elektrik verilmedi.

Haberin Devamı

BAŞKAN ÜSTÜN: 'ŞÜKÜR Kİ IRMAKLARIMIZ, DERELERİMİZ TAŞIP İLÇE İÇERİSİNE BASMADI

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, ilçe merkezinde iş yeri ve binalarda su baskınları yaşandığını belirterek, "Saat 5,5- 6 civarlarında yaklaşık 40-45 dakikalık süre zarfında yağan yağmur ilçemiz içerisindeki iş yerlerinde, binalarda su baskınlarına neden oldu. Şu anda temizlik çalışmaları kapsamında suyu boşaltma çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediyesinden destek geldi. TİSKİ’nin vidanjörlerini çağırdık. Onlarda geldi. Şükür ki can kaybı gibi bir konumuz söz konusu değil. Ama maddi hasar var. İş yerlerini su bastığı için oradaki hem gıda maddelerinde hem de elektronik maddelerde zarar olduğu tespit ediliyor. Bunların da tespitlerine başlanacak. Çok kısa sürede aşırı yağan yağmurla gerçekleşen bir durum. Şükür ki ırmaklarımız, derelerimiz taşıp ilçe içerisine basmadı ama mahalle yollarından aşağıya gelen yağmur suları neredeyse dere gibi su getirdi. Yukarıdaki mahallelerimizden henüz olumsuz bir şey gelmedi. Sahil kesiminde etkili olan bir yağmur. Sadece bir mahallemizden heyelan olduğuna dair haber geldi” de

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat

SAMSUN’DA SAĞANAK YOLLARI GÖLE ÇEVİRDİ

Meteoroloji ve AFAD günler öncesinden Samsun’da ‘turuncu kod’ uyarısı verdi. Yağış akşam saatlerinde başlarken 20 dakika boyunca bardaktan boşalırcasına yağan sağanak su birikintilerine ardından da yolların dereye dönmesine neden oldu. Şehrin ana cadde ve yolları suyla kaplanırken, suyun debisi nedeniyle birçok araç yolda kaldı.

Yağışın pazar günü ve akşam saatlerinde olması bir faciayı önlerken, şehrin en çok arabanın geçtiği Atatürk Bulvarı birçok ana arter tedbir amaçlı kapatıldı. Suyla kaplanan ana yollarda ise ekipler tahliye çalışması başlattılar. Evlerinde olmayan vatandaşlar kendi imkanları ile gidecekleri yere ulaşmaya çalışırken, yağmurun etkisini yitirmesi ile çekilen sel sularının ardından cadde ve sokaklar normale döndü.

Şiddetli yağış nedeniyle tramvay hatlarında aksamalar meydana gelirken, birçok arabada da mekanik sorun meydana geldi.

TAHLİYE ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Çok sayıda su basması ihbarı nedeniyle belediye ekipleri yetersiz kalınca vatandaşlar kendi imkânlarıyla ev ile işyerlerine dolan yağmur sularını tahliye etmeye başladı. Sağanak nedeniyle kentin bazı bölgelerinde küçük çapta heyelanlar meydana geldi. İlçeye bağlı Çarşı Mahallesi'nde binaların bulunduğu yerleşim yerindeki istinat duvarının bulunduğu yerde meydana gelen heyelanda şans eseri olumsuzluk yaşanmadı. Çamlıca Deresi’nin suyun getirdiği çamur ve ağaç parçaları ile tıkanmaması için belediye ekipleri iş makineleri ile dere ağzında temizlik çalışmasına başladı.

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat

SİVAS

Sivas’ın Gemerek ilçesi ve Çepni kasabasında sağanak yağmur etkili oldu. Bir süre devam eden aşırı yağış sele dönüştü. Çepni kasabası yolunda etkili olan sel yolu bir süreliğine ulaşıma kapattı. Aşırı yağıştan dolayı tarla ve bahçeler sular altında kalırken koyunlarda zor anlar yaşadı. Yaylımdan dönen koyunlar sel nedeniyle karşıdan karşıya geçmekte zorlandı.

Metrekareye 19.2 kilogram yağmur düştü

Öte yandan kent merkezinde etkili olan sağanak yağmur sonrası ev ve iş yerlerini su bastı. Cadde ve sokaklar göle dönerken bazı araçların bir kısmı sular altında kaldı. Sivas Belediyesi sosyal medya hesabından kente düşen yağmur miktarını açıkladı. Meteorolojiden alınan bilgilere göre son yılların en şiddetli yağışını alan kentte metrekareye 19.2 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

ADANA

Adana'da etkili olan fırtına ve sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su baskınları yaşanırken, fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, bazı binaların çatıları uçtu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından bugün saat 17.00 sıralarında kentte sağanak ve fırtına etkili oldu. Seyhan ilçesi Yeşiloba Mahallesi'nde bir iş yerinin çatısı uçtu. Sokakta yağış ve fırtınaya hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Gece saatlerine kadar aralıklarla devam eden sağanak yağış nedeniyle kent genelinde birçok cadde ve sokaklarda su baskınları yaşandı. Su basan yollara, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerce müdahale edildi.

 

KONYA'DA 3 İLÇEDE SAĞANAK ETKİLİ OLDU

Mehmet YILMAZ/ KONYA, (DHA)- Kulu ilçesindeki sağanak Canımana Mahallesi'nde etkisini gösterdi Dere yatağının taşması nedeniyle oluşan selde mahalledeki bazı tarım arazileri su altında kaldı, çevresindeki ahır ve ağıllar zarar gördü. Cihanbeyli ilçesinde oluşan sel nedeniyle bir samanlık su altında kaldı. Ereğli ilçesinde bir ev ile altgeçidi su bastı. Ekipler, 3 ilçede zarar gören yerlerdeki suların tahliye etti.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA
Parçalı ve çok bulutlu, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Balıkesir ve Tekirdağ çevrelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Kocaeli ve Sakarya'da yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

EDİRNE 16°C, 27°C
Parçalı ve çok bulutlu

İSTANBUL 19°C, 23°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KIRKLARELİ 16°C, 24°C
Parçalı ve çok bulutlu

SAKARYA 17°C, 23°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

EGE
Parçalı, yer yer çok bulutlu, iç kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR 13°C, 18°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DENİZLİ 15°C, 23°C
Parçalı ve çok bulutlu, Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İZMİR 20°C, 28°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu

MUĞLA 14°C, 25°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu

AKDENİZ
Parçalı, yer yer çok bulutlu, bölge genelinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA 18°C, 28°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ANTALYA 22°C, 29°C
Parçalı ve çok bulutlu, Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

HATAY 18°C, 27°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

MERSİN 18°C, 28°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İÇ ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Niğde ve Karaman çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

ANKARA 13°C, 19°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ESKİŞEHİR 12°C, 20°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KONYA 13°C, 20°C
Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SİVAS 9°C, 18°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

BOLU 10°C, 19°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KASTAMONU 11°C, 20°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SİNOP 19°C, 24°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ZONGULDAK 16°C, 21°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği, Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinde beklenen yağışların yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın kıyılarda batı, kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) esmesi bekleniyor.

AMASYA 15°C, 22°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SAMSUN 19°C, 23°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

TOKAT 14°C, 18°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

TRABZON 21°C, 24°C
Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Bingöl, Şırnak ve Tunceli ile Elazığ'ın doğu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ERZURUM 8°C, 18°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KARS 6°C, 19°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

MALATYA 11°C, 22°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

VAN 9°C, 17°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı, yer yer çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR 11°C, 22°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

GAZİANTEP 15°C, 26°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu, Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

SİİRT 19°C, 23°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ŞANLIURFA 17°C, 27°C
Parçalı, yer yer çok bulutlu, Pazartesi öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

5 GÜNLÜK TAHMİN

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı: 11 ile dikkat