Gündem Karadeniz'de dereler taştı, yollar göle döndü! Meteoroloji'den yeni uyarı

Karadeniz'de dereler taştı, yollar göle döndü! Meteoroloji'den yeni uyarı

09.07.2023 - 19:50 | Son Güncellenme:

Karadeniz'de meydana gelen selin ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yeni uyarılar geldi. Öte yandan İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Adalet Bakanı Tunç Bartın'a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu ise Bolu'ya gitti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Zonguldak, Bartın,Karabük başta olmak üzere birçok kent vurdu. Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Karabük-Zonguldak karayolunda heyelan meydana geldi. Öte yandan Meteoroloji yarın için de 10 kentte alarm verdi. Bakan Yerlikaya ve Bakan Tunç Bartın'a gitti.

Haberin Devamı

BARTIN

Bartın’da sabah saatlerinde başlayan sağanak sebebiyle 3 saatte Bartın merkezde metrekareye 69 kilogram, Amasra ilçesine 117 kilogram, Kurucaşile ilçesine 73 kilogram yağış düştü. Sağanak yağış nedeniyle Batı Karadeniz Sahil Yolu'nun Bartın-Sinop bağlantı kesiminde bulunan Karaçay Deresi taştı. Derenin taşmasıyla asfaltta hasar oluştu.

Karadenizde dereler taştı, yollar göle döndü Meteorolojiden yeni uyarı

Karaçay Deresi'nin kenarında iş makinesiı imalathanesinde mahsur kalan 3 işçi, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Vücudunda hafif sıyrıkları oluşan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Fabrikadan çok sayıda köpek de kurtarıldı. Derenin taşması nedeniyle Karaçay piknik alanı tamamen su altında kalırken, piknik alanında bulunan köprü hasar aldı.

FABRİKADA MAHSUR KALAN 70 İŞÇİ HELİKOPTERLE KURTARILACAK

Haberin Devamı

Bartın’da Atılım Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasında yaklaşık 70 işçi sel suları nedeniyle mahsur kaldı. Sahil Güvenlik Genel Komutanlığı’na bağlı helikopter kurtarma çalışmasına başladı. İşçilerden bazıları helikopterle kurtarılırken, çalışmalar devam ediyor. İş makineleriyle de bir yandan işçiler kurtarılmaya çalışılırken, bir yandan da sular tahliye ediliyor. Bartın Valisi Nurtaç Arslan da bölgede çalışmaları takip ediyor.

Karadenizde dereler taştı, yollar göle döndü Meteorolojiden yeni uyarı

BAKANLAR BÖLGEDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Tunç Bartın'a hareket etti. Bakan Yerlikaya burada yaptığı açıklamada 'Mahsur kalan 23 vatandaşımız helikopterler ile 500'ü aşkın vatandaşımız botlarla tahliye edildi. Bartın'da sel ve su baskınındaki son durum dün gece başlayan aşırı yağışlarda 588 ihbar alındı. İlimiz genelinde 126 vatandaş kurtarıldı. Bartın'da yarın saat 15.00'e kadar sağanak yağış bekliyoruz ve turuncu uyarı devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip ediyor ve talimatlarını alıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Karadenizde dereler taştı, yollar göle döndü Meteorolojiden yeni uyarı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, aşırı yağışlar sonrası oluşan heyelan ve sel nedeniyle Bolu‘ya gitti.

DÜZCE’DE 10 TEMMUZ’DA TATİL EDİLDİ

Düzce’de yaşanan sel ve taşkın nedeniyle 10 Temmuz 2023 pazartesi günü Mazereti olan engelli ve hamile kamu çalışanları ile hafızlık eğitimi verilen yatılı Kur’an kursları ile yaz Kur’an kursları tatil edildi.

Haberin Devamı

Düzce Valiliği 10 Haziran 2023 pazartesi günü ilde yaşanan sel ve taşkınlar nedeniyle mazereti olan engelli ve hamile kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarına karar verdi. Hafızlık eğitimi verilen yatılı Kur’an kursları ile yaz Kur’an kursları da tatil edildi.

DERE TAŞTI, MAHALLEYİ SU BASTI

Sakarya'nın Karasu ilçesine bağlı Darıçayırı Mahallesi'nin içinden geçen dere taşarak mahalle merkezini sular altında bıraktı. Mahalledeki iş yerleri ve evleri su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve iş makineleri yardımı ile güvenli yerlere taşındı. Bölgede ekiplerin çalışmaları sürüyor.

EL NİNO ETKİSİ

CNN Türk Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: El Nino daha fazla sıcak ve doğal afet demek. Bu sene Haziran başında başladı ve kendini Türkiye'de göstermeye başladı. Şartlar orman yangınları açısından da çok müsait gözüküyor. Temmuz 15'inden sonra. Aşırı sıcaklar da aslında bir doğal afet. Aşırı sıcaklarda kimin neden hayatını kaybettiği belli olmuyor, aşırı sıcaklar da can alıyor.

Haberin Devamı

CNN TÜRK istanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ yaptığı açıklamada 'İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı Bartın'a, Ulaştırma Bakanı ise Bolu'ya gidiyor. Karadeniz oldukça fazla yağış alıyor. TEM Otoyolu'nda da bir heyelan meydana geldi. Ankara İstanbul yolu ulaşıma kapandı.

ZONGULDAK

Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde üç köye ulaşım sağlanan köprü, derenin taşması sonucunda ulaşıma kapandı.

Zonguldak'ta sabah saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağışla birlikte derelerin debileri yükseldi. Devrek'in Çaydeğirmeni beldesinde Bük Köprüsü, derenin debisinin yükselmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Köprü sular altında kalırken, trafik durma noktasına geldi.

GÖKÇEBEY VE DEVREK DEVLET HASTANELERİNDE SU BASKINI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Zonguldak’taki sel felaketi sonucu Gökçebey ve Devrek Devlet Hastanelerinde su baskını meydana gelmiş, acil servisler geçici olarak kullanım dışı kalmış, olay sebebi ile 37 adet ambulans, 1 pajero ambulans, 2 UMKE timi, 1 acil müdahale aracı ile 123 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Durum kontrol altındadır."

Haberin Devamı

Karadenizde dereler taştı, yollar göle döndü Meteorolojiden yeni uyarı

HEYELAN ANI KAMERADA

Zonguldak’ta etkili olan yağışla birlikte İstanbul karayolunda meydana gelen heyelanlar kameraya yansıdı. Anayol, heyelanlar ile birlikte tamamen kapanırken ulaşım akşam saatlerinde servis yolundan kontrollü bir şekilde yapılmaya başlandı.

ALAPLI’DA ÇÖKME TEHLİKESİ OLAN KÖPRÜDEN GEÇTİLER

Alaplı ilçesinde etkili olan sağanak, ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle debisi yükselen Alaplı Çayı’nın bir bölümü taştı. Kapalı pazaryeri yolu taşma nedeniyle trafiğe kapanırken gecen yıl yaşanan sel felaketinde hasar gören Çatak köprüsü ulaşıma kapandı. Vatandaşlar araçlarıyla köprüden geçemeyince, yürüyerek karşıya geçmek istedi. Çökme tehlikesi bulunan köprüden vatandaşlar sorunsuz şekilde karşıya geçse de çevrede bulunanlar yayalara tepki gösterdi.

SAMSUN’DAN ACI HABER

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Abdal Çayı yakınlarında kaybolduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatılan zihinsel engelli kadın, ölü olarak bulundu.

AFAD'DAN 15 İL İÇİN 'TURUNCU', 15 İL İÇİN 'SARI' KODLU YAĞIŞ UYARISI

AFAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son bilgilere göre, Artvin, Bartın, Bolu, Düzce, Giresun, Kastamonu, Karabük, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak illerinde 'Turuncu Kod', Amasya, Bilecik, Bursa, Erzincan, İstanbul, Tokat, Bayburt, Yozgat, Ardahan, Yalova, Sivas, Kars, Gümüşhane, Erzurum, Çorum illeri için de 'Sarı Kod' uyarısı verildiği duyruldu.

Uyarı verilen illerde, valilik ve İl AFAD Müdürlüklerine mesaj formuyla bilgilendirme yapıldı. AFAD tarafından turuncu kod ile uyarılan 15 ilde yaşayan tüm vatandaşlar SMS ile bilgilendirildi.

ZONGULDAK- İSTANBUL YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Zonguldak'ın Merkez ilçe ve Çaycuma ilçesindeki aşırı yağışlar nedeniyle bölgeye, Zonguldak İl AFAD'dan 14 personel, 3 bot, Bilecik İl AFAD'dan 2 personel, 1 motopomp, 1 pompa ve 1 araç, Manisa İl AFAD'dan 3 personel, 1 motopomp, 1 pompa ve 1 araç, Jandarma Arama Kurtarma'dan 7 dalgıç, 3 bot ve 2 araç görevlendirildi. Aşırı yağışlar sonucu il genelinde su baskınları, yıldırım düşmesi ve kaya düşmesi meydana geldi. Yağışların devam ettiği bölgede 63 ihbara AFAD ve itfaiye ekiplerince müdahale edildiği ifade edilirken, Zonguldak-İstanbul yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

BARTIN'DA EKİPLER TEYAKKUZDA

Yağışların devam ettiği Bartın'da 129 ihbar bildirilirken, aşırı yağışlar sonucu ev su baskını, kaya düşmesi ve kanal taşması meydana geldi. Kuruçay deresinin taşmasıyla mahsur kalan 11 kişiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bartın Çay'ı yüzde 100, Kirazlı Çeşme Barajı yüzde 20 doluluk seviyesine ulaşırken, Bartın İl AFAD'dan 10 personel, 2 bot, Afyonkarahisar İl AFAD'dan 5 personel, 3 motopomp, 2 pompa ve 1 araç, Eskişehir İl AFAD'dan 2 dalgıç, 2 bot, 1 araç, Samsun İl AFAD'dan ise 6 personel, 3 motopomp ve 1 araç görevlendirildi.

Aşırı yağışlar nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı Rize'de İl AFAD'dan 57 personel, 1 bot, Trabzon'da İl AFAD'dan 22 personel, 1 bot teyakkuz halinde bekliyor.

Ayrıca uyarı verilen tüm illere ekiplerin sevk edildiği belirtildi.

METEOROLOJİ'DEN YENİ UYARI

Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, (Eskişehir hariç) İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısının sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Karadeniz bölge geneli ile Kayseri ve Niğde ile Sakarya'nın kuzeydoğu, Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli, Batı Karadeniz geneli ve Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: İç ve doğu kesimlerde 2-4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey, yurdun doğu kesimlerinde güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın kuzeyi, Güney ve Kıyı Ege, İç Anadolu’nun güney ve batısı ile Batı Karadeniz’in batısında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Karadeniz bölge geneli ile Kayseri ve Niğde ile Sakarya'nın kuzeydoğu, Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli, Batı Karadeniz geneli ve Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Ege Bölgesi, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu'nun batısında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve az bulutlu, doğusunun yer yer çok bulutlu sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Sakarya çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

EGE

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) yer yer fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı, yer yer çok bulutlu, Toroslar Mevkii ile Adana, Osmaniye ve K.Maraş çevrelerinin yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) yer yer fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı, yer yer çok bulutlu, (Eskişehir hariç) bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kayseri ve Niğde ile Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın güney ve doğu kesimlerde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerine kadar çok kuvvetli, yer yer şiddetli olmak üzere, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olmak üzere, bölge genelinin aralıklı kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, Erzincan çevrelerinde kuvvetli olmak üzere, kuzey ve batı kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, bölgenin batısında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu, Batman çevrelerinin bu akşam saatlerinde kısa süreli yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

UYARI YAPILAN İLLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklada; Artvin, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak, Bartın ve Düzce için turuncu kodlu gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulunuldu.

5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

Karadenizde dereler taştı, yollar göle döndü Meteorolojiden yeni uyarı