Gündem Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandil gecesinin olduğu gün mü sonraki gün mü oruç tutulmalıdır?

Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandil gecesinin olduğu gün mü sonraki gün mü oruç tutulmalıdır?

17.10.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Pazar gecesini Pazartesi gecesine bağlayan gece Mevlid Kandili eda edilecek. Müslümanlar hem geceyi hem günü ibadetle geçirmek istiyor. Peki Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandil gecesinde oruç tutmak isteyen kişi kandilin olduğu gün mü takip eden gece mi oruç tutmalıdır?

Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu Kandil gecesinin olduğu gün mü sonraki gün mü oruç tutulmalıdır

Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusu vatandaşlar tarafından merak içerisinde araştırılıyor. Kandil gecelerini ibadet ile geçirecek olan vatandaşlar oruç tutarak Allah'ın rızasını kazanmak istiyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğduğu gece olarak bilinen Mevlid Kandili gecesine Pazar gecesini Pazartesiye bağlaayan gece idrak edilecek. Bu özel gecenin bereketi ve rahmetinden faydalanmak isteyen müminler Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu sorusuna yanıt arıyor. İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Haberin Devamı

KANDİL GECESİNDE ORUÇ TUTMAK İSTEYEN KİŞİ KANDİL GECESİNİN OLDUĞU GÜN MÜ ERTESİ GÜN MÜ ORUÇ TUTMALIDIR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır.

Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

Haberin Devamı

KANDİL GECESİNDE HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

1. Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli

2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” gibi konular başta olmak üzere, hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede (günahları terk etme) bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Haberin Devamı

10. Kişi, kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine, hatta isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip; sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilahi ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Haberin Devamı

18. Hayattaki manevi büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.