Gündem Mezardan 2 bin yıllık oyuncak çıktı

Mezardan 2 bin yıllık oyuncak çıktı

29.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale’nin Kemer köyü yakınındaki Helenistik dönemin en önemli antik liman kenti Parion’da yapılan kazılarda çocuk mezarlarının içinde  2 bin yıllık oyuncaklar bulundu. Parion Antik Kenti kazı heyeti üyesi Doç. Dr. Hasan Kasapoğlu, çocuk mezarlarında değişik buluntulara ulaştıklarını söyledi.

Mezardan 2 bin yıllık oyuncak çıktı

Bu mezarlardan çocuk ölümlerinin ardından “ölü hediyesi” niteliğine sahip oyuncaklar ortaya çıkarıldığını ifade eden Kasapoğlu “Parion’da çocuk mezarlarından çıkarılan, ölü hediyesi olarak mezara bırakılmış objeler, dönemin çocuklarla ilgili sosyokültürel yapısı hakkında, çocukların oynadığı oyunlar ve oyuncaklar hakkında önemli veriler sunuyor. Antik bölgede farklı bir alanda daha önce 2 bin yıllık biberon bulmuştuk” dedi. Milattan sonra

Haberin Devamı

1. yüzyılda da kız çocuğu mezarlarına oyuncak bebekler bırakıldığını vurgulayan Kasapoğlu, “Erkeklerde de erkek figürinler (heykelcik), dönemin soylu karakterlerini yansıtan oyuncaklar bırakılıyor. Bu durum aynen günümüzde olduğu gibi. Nasıl ki günümüzde kız çocuklar ‘Barbie’ bebeklerle ‘Sindirella’ bebeklerle oynuyorsa o dönemde de böyle bir benzerlik var. 2 bin yıl önce de her şey günümüzle aynı gibi. Objelerdeki nitelikler ya da biçimsel farklılıklar olsa da insanoğlunun düşünce yapısı hep aynı istikamette” diye konuştu.

Kasapoğlu, bölgenin daha eski dönemlere kadar uzandığını düşündüklerini ve bununla ilgili bulgulara ilerleyen dönemlerde ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Yazarlar